Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Procedurile de apostilare şi legalizare vor fi eliminate

Miniştrii de justiţie şi afaceri interne din UE au adoptat la Bruxelles o etapă parţială din regulamentul general privind protecţia datelor,

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 17 Martie 2015, 10:19

Miniştrii de justiţie şi afaceri interne din Uniunea Europeană au adoptat o etapă parţială din regulamentul general privind protecţia datelor.

După adoptarea finală, normele presupun şi eliminarea procedurilor de apostilare şi legalizare.

Propunerea de regulament a Parlamentului European şi a Consiliului European privind protecţia datelor persoanelor fizice se referă la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Regulamentul presupune şi înfiinţarea ghişeului unic, care ar însemna instituirea unor mecanisme pentru a genera coerenţă în aplicarea legislaţiei privind protecţia datelor la nivelul întregii Uniuni Europene.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisia Europeană propune, în special, ca atunci când prelucrarea datelor cu caracter personal are loc în mai multe state membre, o singură autoritate de supraveghere să fie competentă în monitorizarea tuturor activităţilor respective.

Acest principiu, cunoscut sub denumirea de "ghişeu unic", înseamnă că, în fiecare caz, autoritatea competentă va fi autoritatea statului membru în care operatorul sau persoana împuternicită de operator îşi are sediul principal. Ghişeul unic ar duce la duce şi la reducerea costurilor pe care le implică regulamentele de protecţie a datelor.

Miniştrii de justiţie au mai convenit, în principiu, vinerea trecută, ca până la sfârşitul lunii iunie întregul document ce prevede ghişeul unic ca instrument în protecţia datelor cu caracter personal să fie agreat de statele membre.

Protecţia datelor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, iar reformarea reglementărilor privind protecţia datelor are scopul de asigura un nivel mult mai ridicat de protecţie.

Potrivit ministrul român al justiţiei, Robert Cazanciuc, regulamentul general privind protecţia datelor, dezbătut de miniştrii europeni de justiţie şi afaceri interne în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne, presupune şi facilitarea liberei circulaţii a persoanelor, prin libera circulaţie a documentelor.

Prin adoptarea proiectului se vor elimina procedurile de legalizare şi apostilare, astfel încât să se faciliteze libera circulaţie a persoanelor.