Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mira Mânzală

16 Decembrie 2013
Vizualizari: 1321
Comentează add

Premierul Victor Ponta a precizat că modificările la Codul Penal care îi scot pe aleşi din categoria funcţionarilor publici trebuie adoptate transparent.

"Procedură transparentă" pentru modificarea Codului Penal

mira-manzala

Premierul României, Victor Ponta. Foto: gov.ro.

Votul de săptămâna trecută, cu privire la modificările aduse la Codul Penal, s-a soldat cu primele sancţiuni.

Ele au venit, însă, de la opoziţie, unde trei deputaţi PDL au fost suspendaţi trei luni din partid.

Puterea a anunţat că atât legea amnistiei, cât şi modificările la Codul Penal intră în dezbatere publică.

Premierul Victor Ponta cere o procedură transparentă de consultare cu toate instituţiile pentru modificarea Codului Penal, dar după pronunţarea Curţii Constituţionale în această chestiune la sesizarea PDL.

În ceea ce priveşte legea amnistiei nu va mai fi supusă mâine votului în plen.

După scandalul declanşat de ceea ce opinia publică, presa şi organizaţiile civice au numit generic şi plastic votul din marţea neagră, liderii puterii s-au întrecut în declaraţii menite să mai estompeze impactul negativ pe care deciziile parlamentului l-au avut pe plan intern şi internaţional.

"Superimunitatea nu există"

Astfel premierul Victor Ponta nu a pierdut în câteva rânduri ocazia de a sublinia că modificările la Codul Penal care îi scot pe aleşi din categoria funcţionarilor publici trebuie adoptate transparent, ca să nu mai lase loc de interpretări.  

"Eu cred că trebuie să meargă pe procedura transparentă de consultare cu toate instituţiile, cu Ministerul Justiţiei, cu CSM-ul, cu Înalta Curte de Casaţie, în aşa fel încât să nu mai existe această reacţie.

"Ideea este ca lucrurile să fie foarte clar departajate. Ştiţi foarte bine, demnitarii nu au salariu, nici nu au contract de muncă.

"Ei au indemnizaţie şi au un alt raport de muncă, dar evident că rămân sub autoritatea DNA, a ANI, nici nu se poate altfel. Deci, superimunitatea nu există", a precizat Victor Ponta.

Demisii în PDL

Deşi nu ei au fost cei care au iniţiat şi au votat modificările la Codul Penal, liderii grupurilor parlamentare ale PDL sunt singurii care au fost sancţionaţi până acum, ce este drept, pe linie de partid.

Astfel, senatorul Cristian Rădulescu şi deputatul Mircea Toader şi-au dat demisia din funcţii şi rămân simpli parlamentari după ce conducerea PDL i-a acuzat că nu au gestionat corect situaţiile legate de Codul Penal şi alte iniţiative ale USL.  

Liderul PDL, Vasile Blaga, a explicat motivele demisiilor.

"Liderii de grup nu au votat pentru niciunul din articolele care modifică Codul Penal. mai mult, şi-au retras semnăturile încă de joi, cu o săptămână înainte de pe proiectul de lege care urmărea să promoveze un mod de comportare al parlamentarilor, dar pentru că au considerat că totuşi au adus o atingere imaginii partidului şi-au dat demisia din funcţiile de lideri de grup şi atunci o să preia până la începutul anului viitor conducerea grupurilor câte unul dintre vicelideri", a anunţat Vasile Blaga.  

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara şi el astăzi că doreşte un capitol în Codul Penal cu sancţiuni mai grave pentru deputaţii şi senatorii dovediţi a fi corupţi, şi că va trebui iniţiată o dezbatere pe această temă, cu CSM şi cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Etichete Codul penalparlamentarisuperimunitateVictor PontaVasile Blaga

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live