Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Procedură simplificată în cazul achizițiilor publice

Din 26 ianuarie firmele interesate să participle la licitaţii depun doar o declaraţie pe proprie răspundere, completând Documentul European Unic pentru Achizițiile Publice.

Procedură simplificată în cazul achizițiilor publice

Articol de Costin Grigore, 12 Ianuarie 2016, 11:50

Comisia europeană a făcut un nou pas pentru simplificarea achizițiilor publice şi pentru prevenirea fraudelor în această zonă, una dintre cele mai afectate de corupţie.

Din 26 ianuarie firmele interesate să participle la licitaţii depun doar o declaraţie pe proprie răspundere, completând Documentul European Unic pentru Achizițiile Publice.

Noua procedură va înlocui actualele sisteme de achiziţii publice de multe ori foarte birocratice şi cu diferenţe semnificative între statele membre. Acum companiile, şi mai ales întreprinderile mici şi mijlocii, văd ca un obsatcol major în calea participării la licitaţii, numărul mare de avize pe care trebuie să-le obţină pentru înscriere.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Noul sistem al Documentului European Unic va permite tuturor companiilor să transmită doar o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că îndeplinesc criteriile de eligibilitate sau cerințele comerciale. Şi doar firma câștigătoare va prezenta, documentele justificative necesare.

Pentru a facilita utilizarea noii proceduri, este în curs de realizare un sistem gratuit on-line pentru toate statele membre. Toată documentaţia va fi postată pe JOINUP, platforma europeană de colaborare pentru administraţiile publice.

La final va fi creată o bază de date ce va permite reutilizarea informaţiilor completate de întreprinderi în cadrul procedurilor de achiziţii. Dar pană în 2018, când procedura va fi exclusiv on-line, se permite ca documentul unic să poată fi şi tipărit, apoi completat manual, scanat şi trimis prin email.

Formularul standard al Documentului Unic pentru Achiziţii a fost deja publicat în Jurnalul oficial al Uniunii Europene. Are mai multe secţiuni ce privesc procedura de achiziţie, criteriile de selecţie şi autoritatea contractantă.

Datele ce trebuie completate de companie se referă la situaţia economică, la sistemele de asigurarea a calităţii şi de respectare a standardelor de mediu.

Trebuie furnizate informaţii, pe propria răspundere şi despre plata impozitelor, legate de insolvenţă, eventualele conflicte de interese şi chiar privind posibile cazuri de condamnări penale ale reprezentaţilor firmei.

Comisia Europeană estimează că simplificarea procedurilor de achiziţii publice va permite unui număr mai mare de companii să participle la licitaţii şi astfel guvernele şi administraţiile locale vor beneficia de o gamă mai largă de oferte.


Dar în primul rand noul sistem va oferi o procedură transparentă care ar urma să prevină corupţia în această zonă unde tentaţiile de fraudă sunt dintre cele mai mari.

14 la sută din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este alocat anual pentru achiziţii publice. Este o sumă cu foarte multe zerouri şi nicio ţară membră nu a fost imună la corupţie. Potrivit celui mai nou raport al Biroului European de Luptă Antifraudă, în 2015, corupția costat Uniunea aproximativ 120 de miliarde de euro.