Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Procedură de infringement la adresa Germaniei pentru taxa de drum

Comisia Europeană avertizează Germania că taxa de drum pentru șoferii stăini are caracter discriminatoriu şi afectează cetăţenii europeni.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 19 Iunie 2015, 11:33

Comisia Europeană a lansat joi o procedură de infringement împotriva autorităţilor de la Berlin care au introdus o taxă de drum care se aplică, efectiv, numai şoferilor străini.

Practic, Comisia avertizează Germania că respectiva taxă are caracter discriminatoriu şi afectează cetăţenii europeni.

Executivul de la Bruxelles a reacţionat după ce în luna mai a acestui an, Parlamentul german a aprobat un act normativ care prevede introducerea, în cursul lui 2016, a unei vignete anuale pentru autostrăzile şi drumurile naţionale, care va fi plătită de toţi utilizatorii. În paralel însă, Berlinul a adoptat o lege potrivit căreia proprietarii germani de vehicule vor putea deduce taxa de drum din taxa anuală pe autovehicul, astfel că şoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti noua taxă de drum.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, a subliniat astăzi că „o taxă de drum este conformă cu dreptul european numai dacă legea respectă principiul fundamental al nediscriminării. Avem dubii serioase că legea germană respectă această exigenţă. Am luat măsuri pentru a clarifica aceste îndoieli printr-o procedură de infringement care este în interesul cetăţenilor europeni” – a insistat comisarul Bulc.
Autorităţile germane au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la îngrijorările Bruxelles-ului.

Dacă Executivul comunitar va considera că răspunsul Berlinului nu este satisfăcător, va trece la a doua fază a procedurii de infringement, respectiv, va solicita Germaniei o opinie argumentată în legătură cu acest dosar. Iar dacă Germania nu va oferi un răspuns concludent, Comisia se poate adresa Curţii Europene de Justiţie pentru a remedia situaţia.

Cu toate acestea, iniţiatorul proiectului, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a afirmat că taxa va fi introdusă. „Nimeni nu este discriminat.

Ceea ce facem noi ţine de suveranitatea naţională. Bruxellesul nu are nicio competenţă în acest sens” – a declarat ministrul Dobrindt pentru cotidianul „Bild”.

Totuşi, el a admis că, din cauza procedurii iniţiate de Bruxelles, intrarea în vigoare a taxei ar putea să nu aibă loc în 2016, cum se preconiza.