Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

1 Ianuarie 2013
Vizualizari: 2043
Comentează add

Criza din zona euro, dosarul nuclear iranian sau conflicte, precum cel sirian sunt problemele care vor ţine atenţia comunităţii globale în 2013.

Problemele globale din noul an

alexandru-zugravu

Foto: Reuters.

Problemele economice sunt o preocupare primordială, în plan global.

Comunitatea internaţională încearcă, însă, şi să detensioneze situaţii precum cea legată de dosarul nuclear iranian sau conflicte, precum cel sirian.

O primă veste, din Statele Unite. Americanii îşi pot face unele speranţe că regimul drastic de austeritate ce îi ameninţa, supranumit "zidul bugetar", nu va fi pus în aplicare în forma iniţială, fiindcă, în cursul nopţii, vicepreşedintele Joe Biden şi liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au reuşit să încheie, la termen, intensele negocieri privind un compromis asupra majorării impozitelor pe veniturile bogaţilor, iar potrivit înţelegerii de principiu, tăierea cheltuielilor va fi amânată cu două luni, potrivit agenţiilor de ştiri.

În Europa, cancelarul german, Angela Merkel, şi-a avertizat concetăţenii, în mesajul de Anul Nou, că 2013 va fi mai dificil.

Criza din zona euro e departe de a se fi încheiat, deşi reformele încep să producă efecte, dar, spune ea, nici chiar cea mai importantă economie europeană nu e cu totul scutită de o eventuală scurtă recesiune.

Relaţia Marea Britanie - UE

Pentru Marea Britanie, ce a trecut deja printr-o dublă recesiune, principalul obiectiv este stimularea creşterii economice, nerenunţând totuşi la planul de austeritate.

O altă provocare - relaţia cu UE, în contextul în care tot mai mulţi britanici se gândesc că le-ar fi mai bine dacă ar ieşi din Uniune.

Irlanda şi-a preluat de marţi, preşedinţia, prin rotaţie, a Uniunii, se va concentra pe redresarea economiei europene şi crearea de locuri de muncă, după cum a declarat vicepremierul şi ministrul de externe, Eamon Gilmore.

"Atenţia trebuie acum îndreptată asupra provocării de a repune economia europeană pe drumul cel bun, prin îmbunătăţirea competitivităţii globale a UE, promovând creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", a spus  ministrul de externe irlandez, Eamon Gilmore.

Alte probleme globale: războiul civil sirian

Potrivit site-ului Stratfor, Statele Unite, Turcia, Iranul şi Arabia Saudită vor avea o influenţă semnificativă, în acest conflictul din Siria.

Rusia va folosi criza din Europa în avantajul său, în contextul în care se străduieşte să-şi recapete poziţia majoră, în plan internaţional.

Guvernul chinez va încerca să răspundă presiunilor sociale printr-o combinaţie de stimulente şi constrângere, iar aşteptările privind Iranul depind, în mare măsură, de rezultatul alegerilor prezidenţiale din iunie.


Etichete crizăeuroUEIrlandaEamon GilmoreSiriaSUAJoe Biden

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live