Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Probleme la zi: Poluare la cote alarmante

TEXT integral - Probleme la zi, ediția din 17.02.2022.

Probleme la zi: Poluare la cote alarmante
Foto: Radio România.

Articol de Alexandra Andon, 17 Februarie 2022, 16:55

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 februarie, ora 12:05) - Realizator: Alexandra Andon - Bună ziua și bun găsit tuturor! Ieri dimineață, în București, au fost înregistrate nivele record de poluare a aerului cu particule mai mari și mai mici, dar Garda de Mediu nu a identificat arderi ilegale de deșeuri în preajma orașului. Activiștii de mediu suspectează că aceste arderi ar fi fost cauza. Ministerul de profil arată că motivul poluării masive ar fi o suprapunere de condiții meteorologice. De altfel, concentrații mari de particule au fost înregistrate și în alte județe. Discutăm în ediția de astăzi. Așteptăm inclusiv o promisă legătură telefonică cu ministrul mediului, domnul Barna Tánczos, dar este acum împreună cu noi prin telefon deputatul Partidului Național Liberal Mircea Fechet. Bună ziua!

Mircea Fechet: Bună ziua!
Realizator: Mulțumesc pentru participare!
Mircea Fechet: Cu mare drag!
Realizator: Ați fost și dumneavoastră secretar de stat la Ministerul Mediului, ați ocupat interimar și postul de ministru... ați fost și ministru al mediului. Dacă răspunsul e așa: un cumul de fenomene meteorologice a creat efectul de capac și atunci s-au adunat numeroase particule, determinând o concentrație mare deasupra Bucureștiului, asta e, ne resemnăm?
Mircea Fechet: În niciun caz nu ar trebui să ne resemnăm pentru că aici vorbim cu siguranță de un cumul de factori. În perioada, scurtă alminteri, în care am lucrat la Ministerul Mediului, poluarea în general și în particular poluarea din capitala României, din București, ne-a interesat în mod special, pentru că aș începe spunând că în România anual mor prematur zeci de mii de oameni din pricina poluării, deci nu doar COVID-ul ne omoară, nu doar celelalte boli, dar poluarea contribuie la o sănătate precară a românilor și ar trebui să discutăm foarte des de aceste aspect. Este cert că în jurul Bucureștiului se incendiază în mod ilegal deșeuri. Este o chestiune pe care am văzut-o două cu ochii mei, am avut multe episoade de descinderi împreună cu jandarmeria, împreună cu Poliția Română, împreună cu Garda Națională de Mediu, încercând să prevenim astfel de astfel de evenimente. Din păcate, măsurile pe care statul român a reușit să le adopte până în acest moment sunt cu siguranță insuficiente, însă, pe lângă aceste episoade de poluare, care țin, repet, de incendieri ilegale de deșeuri, care țin și de încălzirea locuințelor cu combustibili neadecvați probabil că e bine să clarificăm și faptul că există comunități întregi care nu folosesc nici gaz metan, nici lemn de foc, ci folosesc alte surse de căldură. Aș mai spune aici că, atunci când se suprapun și condiții meteorologice nefavorabile, resimțim mult mai puternic acest fenomen. Când avem inversiune termică, când nu există viteză a vântului, când dispersia particulelor este puternic redusă, atunci resimțim acest fenomen și e acea senzație dimineață când deschidem geamul, în loc să respirăm aer curat, în loc să ne bucurăm de oxigenul care intră de afară în casă, ne izbește un miros de plastic ars, de cauciuc, un miros nu doar neplăcut, dar mai ales toxic. Eu în continuare am încredere în Ministerul Mediului că va încerca și va reuși să diminueze acest fenomen. Au fost foarte multe controale, din ce am observat, în ultimii ani, în ultimele luni, la dezmembratorii de autoturisme, pentru că am constatat că o sursă importantă de material ars în mod ilegal este și acea tocătură de plastice din industria dezmembrărilor de autoturisme, nu doar plasticul cablurilor electrice arse.
Realizator: Vă dă dreptate, v-ar da dreptate nivelul foarte mare de poluare. Depășirea maximă a fost cu 700% pentru un tip de particule, 400% pentru celălalt tip de particule - PM 10, PM 2,5.
Mircea Fechet: e acord. Probabil vorbiți de PM 10 și PM 2,5, dar este bine să clarificăm faptul că PM 10 și PM 2,5 poate fi la fel de bine și praful. Dacă avem un nor de praf sau dacă există în vecinătatea unor analizoare de particule un șantier unde se lucrează în mod necorespunzător, putem să avem creșteri si cu 1000%.
Realizator: Dar nu doar noaptea de marți spre miercuri bănuiesc, adică asta ar fi o activitate pe termen mai lung și, în afară de acest lucru, sunt mai multe stații de măsurare, toate au dat aceste rezultate de depășiri foarte mari./gpodea/ Ni s-a alăturat - și îi mulțumesc foarte mult pentru prezență - ministrul mediului, domnul Barna Tanczos. Bună ziua!
Tanczos Barna: Bună ziua! Vă salut pe dumneavoastră şi pe colegul...
Realizator: Domnul Mircea Fechet.
Tanczos Barna: L-am recunoscut după voce.
Realizator: Ştiți, față de explicația care a venit din partea autorităților în legătură cu această poluare record, un ascultător remarcă: poluatorii nu au nicio vină, natura e de blamat. E ironic, domnule ministru.
Tanczos Barna: Este ironic. Da.
Realizator: Şi atât? Asta este explicația?
Tanczos Barna: Eu nu pot să fiu nici ironic şi nu pot să dau explicații altfel decât pe măsurători și pe chestiuni ştiinţifice concrete. Da, într-adevăr, există o tendință de responsabilizare a unor comunități pentru toată poluarea din București. Inclusiv în minutele pe care le-am am constatat acest lucru. Este lucrul cel mai simplu să spunem că anumite comunități sunt singurele responsabile pentru poluarea din București. Este o greșeală. Ceea ce am văzut ieri și azi noapte este un fenomen - natura, da - un fenomen de inversiune termică și de perioadă fără mișcări orizontale de mase de aer. Aceste fenomene au crescut riscul de apariție a acestor poluări la nivelul solului. Cu siguranță, pot exista regiuni, oraşe, localități unde au contribuit și alte surse decât traficul, încălzirea rezidenţială şi poluarea industrială standard care există în anumite regiuni. Eu constat încă în continuare că sunt foarte multe persoane care încearcă să dea vina strict pe acele arderi ilegale. Ele există. Nu neagă nimeni, tocmai de aceea sunt foarte multe controale, tocmai de aceea sunt confiscări de mijloacele de transport, tocmai de aceea au fost făcute arestări în zona Sinteştiului, de exemplu, unde s-au făcut controale cu zeci, chiar peste 100 de jandarmi, unde colegii noi au fost atacați, colegii noi de la Garda de Mediu. Deci aceste lucruri există, din păcate, dar lucrurile trebuie analizate în complexitatea lor și în ansamblul factorilor care contribuie la ele. Nu putem să negăm că aceste fenomene contribuie semnificativ, în anumite perioade, la creşterea poluării, datorită faptului că nu există dispersie. Alaltăieri, de exemplu, a fost o creştere a poluării în 10, 20 de orașe, punctele roșii au fost dispersate pe tot sau aproape pe tot teritoriul țării. Nu doar Bucureștiul se confruntă cu asemenea situații. Şi ţara nu se rezumă la capitală.

Realizator: Ați vorbit despre controalele repetate făcute de Garda de Mediu; situația, așa cum ați descris-o, ați mai descris-o și în luna decembrie, spre exemplu. Au continuat acele controale în ianuarie, în februarie? Cu ce rezultate?
Tánczos Barna: Da, permanent au continuat controalele, am asigurat permanență prin Garda de Mediu, au fost patrule în fiecare weekend, sâmbătă și duminică; de foarte multe ori au fost constatate arderi ilegale și au fost confiscate cantități de deșeuri. Eu văd acest tip de comunicare și această dezinformare în mod constant, dar, încă o dată...
Realizator: Despre ce dezinformare, la ce vă referiți?
Tánczos Barna: cea pe care am văzut-o, atât, nu comentez altceva.
Realizator: Adică ce? Despre ce e vorba? Care e dezinformarea?
Tánczos Barna: V-am spus la început, este dezinformare cu privire la sursa poluării. Nu putem să spunem că doar comunitățile respective sunt responsabile.
Realizator: Am înțeles.
Tánczos Barna: În Bucureşti trebuie să existe plan de îmbunătățire a calității aerului. În Bucureşti, Primăria este respnsabilă de măsurile de reducere a poluării, Ministerul Mediului face controale și dă amenzi, dar autoritățile locale sunt cele care gestionează la nivel local, în toată țara, atât problema deșeurilor, cât și problema de îmbunătățire a calității aerului. Infringementul care este împotriva României este împotriva unor localități, unor orașe care nu și-au făcut datoria, unor orașe din cauza cărora țara o să fie condamnată în cazul în care nu își fac planurile de îmbunătățire a calității aerului, va fi condamnată România dacă aceste orașe nu ăși implementează planurile de îmbunătățire a calității aerului. Este și motivul pentru care m-am întâlnit de mai multe ori cu primarii din aceste municipii, explicându-le că țara are de pierdut și de suferit din cauza /.../
Realizator: Și ce v-au răspuns? V-a răspuns, spre exemplu, primarul Bucureștiului, dacă l-ați întâlnit, v-a răspuns că sunt arderi ilegale în jurul Bucureștiului, acolo unde nu are control sau ce va spus?
Tánczos Barna: Rugămintea mea repetată este să nu ne rezumăm la Bucureşti, pentru că Bucureştiul nu este toată țara și avem și Iașiul, și Brașovul, și Timișoara, și Clujul cu probleme. Sunt localități care, toate, au această procedură pe diverse tipuri de poluanți. Da, Bucureștiul încă nu a avut /.../ în momentul respectiv; între timp, am înțeles că în luna ianuarie s-a semnat un contract de prestări servicii pentru elaborarea planului de îmbunătățire a calității aerului. Lucrurile au început să se miște și în Bucureşti, dar până la implementare mai este, pentru că măsuri concrete de reducere a poluării în București încă sunt foarte, foarte puține.

Realizator: Domnule ministru, propuneați, spuneați că veți susține și niște modificări legislative, și anume ca arderea ilegale de deșeuri să nu mai fie contravenție, să fi încadrată ca infracțiune și să fie crescute sancțiunile pentru societățile comerciale care fac arderi ilegale. Vă propuneați ca orizont de timp luna februarie, ce s-a întâmplat între timp de atunci încolo?
Tanczos Barna: În luna ianuarie am trimis la dânşii, la parlament, adresa prin care spunem că susținem cu observații și cu propuneri proiectele legislative care sunt în parlament. Susţinem şi aşteptăm dezbaterile în parlament, astfel încât să fie cât mai repede finalizate procedurile parlamentare şi aprobată legea.
Realizator: Domnule Mircea Fechet, dacă mai sunteți alături de noi, în ce stadiu este acest proiect de lege în parlament?
Mircea Fechet: La Panoramic?
Realizator: Nu la Panoramic. Doamnule Mircea Fechet...
Mircea Fechet: Îmi cer scuze, că mai sunt...
Realizator: Da, vă rog! Vă mulțumesc că aţi rămas alături de noi.
Mircea Fechet: Îmi cer scuze!
Realizator: În ce stadiu este proiectul de lege referitor la reîncadrarea legală a pedepselor pentru arderi legale de deșeuri?
Mircea Fechet: Știu că este la parlament, este pe circuitul parlamentar, însă acest proiect de lege este unul foarte serios, pentru că discutăm despre incriminarea specifică a incendierii deșeurilor și vă dați seama că acolo discutăm despre modificarea Codului Penal, discutăm despre alinierea legislaţiei în sensul în care incendierea deșeurilor care astăzi este considerată contravenție, nu ar mai trebui să fie contravenție, ci ar trebui să fie infacţiune, nu mai primești amendă, ci faci închisoare. Este o chestiune foarte serioasă, care trebuie tratată cu toată responsabilitatea.
Realizator: Şi tratarea cu toată responsabilitatea, ce ar putea să însemne?
Mircea Fechet: Înseamnă că trebuie să avem o legislație foarte bună, o legislaţie care să producă efecte benefice şi să nu încurce mai tare, pentru că astăzi există numărate nealinieri în tot procesul legislativ și constatăm că avem probleme cu poluarea și din pricina legislației deficitare.
Realizator: Nu am reuşit să obțin un răspuns în legătură cu stadiul în care se află acest proces legislativ. Este în dezbatere, înțeleg, dar, care sunt curentele de opinie, care sunt...?
Mircea Fechet: În Comisia de mediu nu a ajuns acest proiect./mnecula/dsirbu
Realizator: În Comisia de Mediu nu a ajuns. Şi atunci unde poate fi?
Tanczos Barna: Proiectul de lege este înregistrat la Senat, intră în procedura de dezbatere la comisiile de specialitate de la Senat, după care vine la Camera Deputaţilor. Este un proiect de lege pe care în principiu îl susţine majoritatea parlamentară, cu observaţiile că ele, prevederile, trebuie armonizate astfel încât să nu existe reglementare dublă şi astfel încât incriminarea să fie clară, fără a oferi posibilitatea ca anumite persoane să ajungă să fie amendate, alte persoane să fie trimise, împotriva altor persoane să fie formulate plângeri penale. Acesta este singurul meu comentariu. Proiectul de lege trebuie susţinut, trebuie să incriminăm arderile ilegale, ele să fie pedepsite după Codul Penal, dar reglementarea şi legislaţia trebuie să fie foarte clară.
Realizator: Vedeţi, sunt organizaţii neguvernamentale de mediu care susţin că dumneavoastră, Ministerul Mediului, nu aţi dat un aviz proiectului de lege care trece, face ca aceste acte să nu mai fie contravenţii, să fie infracţiuni. Este adevărat?
Tanczos Barna: Nu comentez dezinformări şi minciuni.
Realizator: Deci nu este adevărat?
Tanczos Barna: Vorbim despre acelaşi document. Eu dacă fac extras din acel document, iau prima şi a doua propoziţie, prima şi ultima propoziţie din adresa noastră, spune foarte clar: susţinem, cu observaţii şi cu propuneri. Dacă cineva extrage o propoziţie din cele trei pagini şi spune că anumite forme nu sunt clare, da, într-adevăr, tocmai acestea sunt observaţiile noastre. Susţinem principiul de incriminare, susţinem principiul de pedepsire conform Codului Penal şi trebuie lămurite detaliile.
Realizator: O să discutăm şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu. Nu ştiu în ce măsură vă mai permite timpul să rămâneţi alături de noi. Vă întreb încă un lucru. Aşa cum aţi subliniat şi dumneavoastră, poluare masivă a fost înregistrată în aceeaşi noapte în mai multe locuri din ţară. Nu ştiu dacă în toată ţara, dar cu certitudine în Alba, Cluj, Mureş şi Neamţ. Acolo tot fenomenele meteo au fost cauza principală? De unde sunt, însă, particulele foarte multe în suspensie din aer?

Tanczos Barna: Deci singurii care poluează sunt oamenii, noi. Şi eu, în momentul în care mă deplasez cu mijlocul de transport auto, şi eu, în momentul în care folosesc centrala termică pentru încălzirea locuinţei, şi eu, în momentul în care generez deşeuri. Peste tot, în toate oraşele din ţară, sursele de poluare sunt aceleaşi. Este traficul auto, este încălzirea rezidenţială, este poluarea industrială şi acolo unde există asemenea fenomene, pot fi şi arderi ilegale. Aceste particule sunt în aer şi în momentul în care este vânt şi dispersia este mare. În aceste perioade, staţiile de monitorizare constată o poluare redusă. În perioadele în care aceste particule nu sunt dispersate, atunci staţiile de monitorizare constată o poluare ridicată.
Realizator: Şi încă un lucru, în momentul în care se înregistrează o poluare foarte mare, de unde vin datele? Are Ministerul Mediului, au primăriile datele respective? Măsurătorile. Ele merg direct la Garda de Mediu?
Tanczos Barna: Da. Este reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Aceste staţii sunt instalate de ani de zile. Sunt staţii de trafic, sunt staţii care monitorizează în oraş sau în afara oraşului calitatea aerului, sunt exact datele oficiale pe care le raportăm la comisie, sunt datele oficiale pe care le consultă şi organizaţiile neguvernamentale, oferă imaginea de ansamblu a calităţii aerului la nivel naţional sau, dacă mergem în detalii, la nivel local. Această reţea este în continuă dezvoltare, implementăm şi în momentul de faţă un program de finanţare din fonduri europene prin care instalăm zeci de staţii de monitorizare, zeci de staţii de măsurare sau instalaţii de măsurare, astfel încât această reţea să fie cât mai completă şi să ofere o imagine cât mai fidelă a calităţii aerului la nivel naţional. Nu intru în detalii cu privire la indicatori şi la cifre, pentru că există regulament şi norme foarte clare la nivel european cu privire la calcularea acestor cifre, la stabilirea indicatorilor, putem să avem pe moment o valoare foarte mare, în creştere, dar media să fie sub nivelul de poluare admisă la nivel european, pentru că la nivel european nu se monitorizează și nu se raportează valorile imediate, doar, în mod normal şi în principal, medii calculate după reguli foarte clare./dpop
Realizator: Dar pentru împrejurările în care se înregistrează aceste depășiri masive, Garda de Mediu are posibilitatea să iasă în teren în momentul în care vede acele valori sau numai ca urmare a unor sesizări?
Tanczos Barna: Garda iese de fiecare dată în momentul în care există depăşiri de valori. Gărzile de Mediu acţionează în zonele respective patrulând şi căutând surse de poluare. Sunt situații când se găsesc asemenea surse de poluare, sunt situații când nu sunt identificate alte surse de poluare decât cele standard, despre care v-am vorbit.
Realizator: Mulțumesc foarte mult! Ministrul mediului, domnul Barna Tanczos, în direct la Radio România Actualități./dsirbu/gpodea/ Continuăm dezbaterea noastră. Sunt alături de noi Oana Neneciu, director executiv Ecopolis. Bună ziua! Bună venit în emisiune! Octavian Berceanu, activist de mediu și fost comisar șef al Gărzii naționale de mediu. Bun venit în emisiune! Şi domnul Magor Csibi, expert pe probleme de mediu, la rândul său ani de zile activist în domeniu. Bun venit și dumneavoastră!
Magor Csibi: Bună ziua, bine v-am găsit!
Realizator: Oana Neneciu, iată în primul rând Ministerul Mediului susține proiectul de lege care face ca arderile ilegale de deșeuri să nu mai fi considerate contravenții și vor deveni infracțiuni. Deci asta este o primă precizare făcută de ministrul Mediului, dar în legătură cu cauzele poluării din noaptea de marți spre miercuri, nu doar la nivelul Bucureștiului, ci și în mai multe județe din țară, este cum să zic susținută explicația condițiilor meteo şi a suprapunerii de condiții meteo?
Oana Neneciu: Nu pot să nu remarc atitudinea de ''avem de toate, totul e în regulă'' a domnului ministru Barna. Prin urmare nu știu de ce mai discutăm în continuare de poluare, de ce oamenii sesizează, de ce ne scriu zeci de oameni zilnic cu probleme în a respira în aer liber, că pare că totul e în regulă în București. O să încep cu primul subiect, întâmplător am colaborat cu inițiatorul legii respective privind infracționalitatea pentru arderile de deșeuri. Am văzut punctul de vedere al ministerului, care, într-adevăr, începe prin a spune că e de acord cu propunerea legislativă cu amendamente, după care înșiruie 32 de amendamente care nu au nicio legătură cu propunerea legislativă, ca la final să revină și să spună că referitor la introducerea literei 'i', care e propunerea în sine, de incriminare a arderilor de deșeuri, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu susține prima teză, a propunerii - acum am citat. Deci ăsta este punctul de vedere ...
Realizator: Şi prima teză a propunerii înseamnă ce?
Oana Neneciu: Înseamnă efectiv propunerea, că asta se propune, introducerea unei litere 'i', după litera 'h', în articolul 98, care să incrimineze arderea deșeurilor, deci ministerul nu știu cum a scos această opinie. Ieri au fost și reacții ale inițiatorilor pe tema aceasta. Se solicită și noi solicităm, pentru că am contribuit la acest act normativ, solicităm ca ministerul să-şi retragă această opinie, acest punct de vedere absolut halucinant; deci, dacă îl citiţi nu are nicio legătură cu propunerea inițială, iar apoi revenind la ce s-a întâmplat ieri, oricât calm atmosferic, oricât calm şi inversiune termică ar exista deasupra unui oraș fără surse de poluare intensive nu se poate ajunge la aceste cifre. Am avut depășiri de până la 10 ori valoarea maximă admisă pentru pulberile în suspensie PM2,5, și nu numai la noi, în toate stațiile, inclusiv la cele din reţeaua naţională au fost depăşiri foarte mari. Reţeaua națională, ca să îl contrazic şi în acest punct pe domnul ministru, reţeaua națională măsurăm în doar două puncte în București pulberile în suspensie PM2,5, în două puncte într-un oraș de 3 milioane de locuitori, aproximativ, și practic noi nu putem să ne uităm la acele date, de aceea am şi înființat platforme separate și independent de demonstarea calității aerului, pentru că acele date devin aproape irelevante pentru cetățeni. Garda de Mediu nu este anunțată în timpul util când există aceste depășiri. Nu există sistemul interinstituțional care să facă asta. Prin urmare, nu a fost pe teren în noaptea respectivă, a fost ieri, a bâşbâit prin oraș și a căutat focuri. Nici măcar aceste focuri..., am putea să spunem și asta, că am fost pe teren în nenumărate rânduri, nu se întâmplă în Bucureşti, se întâmplă Ilfov, în marea lor majoritate. Prin urmare, nu știu căuta Garda de Mediu în București și nu știu ce ar trebui să mai /.../
Realizator: Vedeţi, domnul ministru Barna Tánczos spunea că responsabilitatea pentru planurile de calitate a aerului în orașe revine primăriilor și probabil că inclusiv sistemul acesta de monitorizare a calității aerului în București sau în Brașov sau în Iași sau oriunde ...
Oana Neneciu: Nu.
Realizator: Nu.
Oana Neneciu: Conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului, responsabilitatea pentru monitorizarea calității aerului în toată țara este a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Realizator: Iar primăriile trebuie să facă doar planurile de reducere a poluării.
Oana Neneciu: Unde iarăşi pot să menționez foarte clar exemplul Bucureștiului. Bucureștiul a făcut acest plan de calitate a aerului, care a fost contestat în instanță și a fost anulat în instanță, pentru că, ghiciţi ce?, nu avea date suficiente și destul de bune pentru a gândi niște măsuri pe termen mediu și lung care să le reducă poluarea. Deci, această rețea de monitorizare la nivel național este absolut subdezvoltată, subfinanțată și aproape irelevantă în momentul de față, iar ministerul, la o altă propunere legislativă pe care am lucrat și noi şi unde au lucrat foarte mulţi experți, de altfel, şi este acum în parlament, este împotriva şi acelei propuneri, care..., ce face propunerea? încearcă să stabilească un sistem performant pentru această rețea de monitorizare a calității aerului în România, iar ministerul a venit tot cu un aviz negativ și pe această temă.
Realizator: Domnule Octavian Berceanu, reamintesc că aţi fost comisar-șef al Gărzii de Mediu. Sunteți acum activist de mediu. Cât de greu este să depistezi arderi ilegale de deșeuri?
Octavian Berceanu: Bună ziua. Mulțumesc şi interlocutorilor dumneavoastră. Am demonstrat cât de greu sau de ușor este să depistezi. Pur şi simplu trebuie să mergi în teren şi să nu ai parti-pris-uri cu cei din /.../ care se ocupă de astfel de arderi ilegale. Mai mult decât atât, împreună chiar cu doamna Neneciu, prezentă în conversația, am fost la Madrid, unde a fost o conferință, sub cupola UE, privind aceste poluări masive în diferite orașe din Europa.

-: Singura ţară care era gri pe acea hartă a Europei, de fapt erau două ţări, Turcia şi România. Li s-a făcut foarte mare ruşine la acel simpozion destul de mare, pentru că cei care au prezentat din partea Uniunii Europene au spus clar ''Priviţi această hartă şi vedeţi culoarea gri, înseamnă că nu primim /.../''. Fapt certificat, altă.. că România nu livrează date, nu liverază date nici măcar pentru Bucureşti relevante astfel încât să susţină un plan integrat pentru calitatea aerului. Mai mult decât atât, voiam să vă spun că pentru a face un nou plan de calitate a aerului ai nevoie de date din zona periurbană, date de /.../ din poluarea care intră în Bucureşti, nu există date relevante, ai nevoie de date relevante vizavi de poluarea pe care o produc autoturismele, nu există date relevante, ai nevoie de date vizavi de ce înseamnă încălzirea urbană, domestică, nu avem date pentru că şi primăriile de sector ar fi trebuit să facă un inventar al caselor care se încălzesc cu sobe, cu carburanţi solizi şi mai ard şi alte lucruri în afară de acestea. Nu există date referitoare la arderile ilegale, cât generează, ce procese generează aceste arderi ilegale, ce procent din pulberi şi, mai mult, din dioxine şi /.../. Dioxinele şi /.../ ne omoară, pur şi simplu sunt agenţi mutageni, generează cancere, am vorbit cu doamna directoare de la NASTA acum vreo două zile chiar în direct pe un post naţional şi recunoştea că valul de cancere în fază terminală este incomparabil cu alte perioade, alţi ani, am ajuns să fim un fel de Copşa Mică acum 70 de ani. Deci nu există date relevante, investiţiile sunt minore în a dezvolta acest proiect, cât şi această reţea la nivel naţional cel puţin şi în mod special pe Bucureşti, dacă nu un sfert din populaţia activă a ţării Bucureşti-Ilfov, regiunea aceasta, şi acest dolce far niente al instituţiilor statului este periculos. De ce este periculos ? În Bucureşti mor aproape 30 de oameni zilnic din cauza poluării. Din cauza poluării mortalitatea în România este mai mare decât cea pandemică. Suntem caz unic în Europa. Suntem disperaţi. Iar pe străzi ieri mirosea a ars, eu eram în zona Crângaşi. Doamna Neneciu poate era şi ea intr-o zonă, poate să spună. Pot să spună alte milioane de oameni cum mirosea în Bucureşti şi să dăm vina pe automobile când miroase a ars este noaptea minţii.
Realizator: Ce înseamnă, domnule Magor Csibi, colectarea de date în privinţa calităţii aerului ca să nu ne bazăm pe miros şi să ni se spună că ni se pare.
Magor Csibi: Păi marea problemă este, cum spunea şi domnul Octavian. Ieri dimineaţă când am ieşit la şase dimineaţa din casă am mirosit aerul şi am spus că este ceva în neregul. A trebuit să mă uit pe aplicaţie, ca după aceea într-adevăr să văd că depăşirea este foarte mare. Mie mi se pare că în momentul în care noi putem să depistăm fără să măsurăm calitatea aerului că e ceva în neregulă, avem probleme foarte, foarte mari. Ani de zile autorităţile nu numai că n-au încercat să dezvolte sistemul, au încercat să facă absolut tot ce le stă în putere ca să nu existe date, pentru că în acest fel ei nu trebuie să intervină, nu trebuie să vină cu măsuri şi nu trebuie cumva să contracareze fenomenul. Şi acuma daca...pur din punct de vedere comportamental dacă ar fi să analizez ce s-a întâmplat azi la emisiunea dumneavoastă. Gândiţi-vă că noi vorbim de o problemă; acum a apărut raportul unu care spune că au murit 9.000.000 de oameni anul trecut în direct din cauza poluării.
Realizator: Din cauza poluării?
Magor Csibi: Da. Şi întră un ministru în care... vorbim despre o situaţie în care spunem că foarte multe oraşe din România au avut calitatea aerului care în mod direct periclitează siguranţa cetăţeanului. Nu vedem un om îngrijorat, nu vedem un om care spune că repede trebe să facem ceva, ci vedem un om defensiv, un om care spune că noi n-am făcut nimic, totul este în regulă, lăsaţi-ne în pace, de fapt problema e dezinformarea, problema nu este că mor oamenii în România, problema nu este că nu putem să respirăm nici pe străzi, nici în casele noastre, problema este că vorbim despre subiect şi nu ar trebui să vorbim despre subiect, pentru că este incomod pentru politicieni. Eu înţeleg, iarăşi, când auzim în Parlament ''nu ştim unde este, în comisia mea încă n-a ajuns'', spune domnul Fekete de la Partidul Naţional Liberal. Dacă asta e o urgenţă, dacă asta e o problemă care chiar periclitează, până la urmă viitorul României. În momentul ăsta, această relaxare şi aceast defensivă eu nu am cum să explic, mai....
/voci suprapuse/
Realizator: O singură chestiune. Dacă domnul ministru Barna Tanczos doreşte să intervină din nou pentru a răspunde la ceea ce s-a spus în emisiune, cu toată plăcerea îl aşteptăm.

(2) RRA: "Probleme la zi" - 6

40-45

Realizator: Vă rog să vă continuați ideea...
-: Şi ceea ce voiam să spun, ceea ce mă îngrijorează în egală măsură. Am vorbit zilele trecute cu trei, patru de-ai mei care sunt până la urmă, care generează valoare în România care au cariere foarte bine dezvoltate, care în fiecare zi încearcă să construiască ceva în ţara asta. Toți mi-au spus că atât de mult îi deranjează poluarea, atât de mult îi deranjează calitatea vieții și în ce direcție ne îndreptăm că se gândesc să se mute din România și vorbim de oameni care nu au avut înclinaţia... care tot timpul au spus că '' vrem să stăm aici, vrem să construim aici.'' Mie mi se pare că în astfel de momente sau de la orice om care ar trebui să aibă responsabilitate în România şi care e într-o instituţie publică să spună că nu avem o problemă... e absolut revoltător
Realizator: Nu a spus, iar Ministerul Mediului a recunoscut că există arderi ilegale de deșee inclusiv în jurul Bucureștiului, a spus doar că în noaptea aceea nu au fost găsite arderile ilegale...
-: Încerc să citesc printre rânduri pentru că spunem că legea este în Senat și este ok acolo. Adică la moment dat se va mișca ceva, cineva la un moment dat va face ceva. Toată lumea patrulează și nu se întâmplă nimica. Iarăşi, ca simplu cetăţean, dacă e să compar ce s-a întâmplat în momentul în care chiar a existat un comisar la Garda de mediu care s-a dus pe teren și a verificat ce se întâmplă, eu nu mă așteptam. Adică eu chiar nu credeam că se va vedea un efect şi am vazut un efect. În fiecare dimineață când deschidem aplicația, se vedea că poluarea, simțitor în mod dovedibil, s-a redus. În momentele astea, adică e foarte greu să spunem că nu ține până la urmă de politicieni și nu ține de cum aplicăm legislația. Pentru că noi vorbim despre faptul că o să facem o lege, în loc să aplicăm legile care există și s-a dovedit o dată că se poate reduce în mod relevant poluarea din oraşe.
Realizator: Ni s-a alăturat și domnul Dan Trifu președinte Ecocivica. Bună ziua! Vicepreședintei Ecocivica. Știţi ce mă surprinde pe mine totuși? Este vorba de niște niveluri 700% poluare ...depășire de poluare cu un tip de particule, 400% la alt tip de particule. Asta înseamnă că s-au concentrat, e adevărat deasupra Bucureștiului, să spunem dar s-au concentrat niște nivele deja mari.
Dan Trifu: Da, am văzut cu toții cât de mult este gradul de poluare ... cât de mare este gradul de poluare în ultimele zile. Chiar am mers prin oraș și ieri și azi, în mod special, să știți că și traficul este unul infernal. Deci nu am văzut atâta trafic, am crezut că e Paștele, că e vreo sărbătoare mare, religioasă, văzând atâtea maşini în oraș. Este clar că principala problemă provine într-adevăr de aici de la trafic la care se adaugă major și aceste arderi fie că sunt arderi de deșeuri, fie că sunt emisiile agenților economici. Normal că ele contribuie la acest grad de poluare, mai mult sau mai puțin. Ați văzut că și în momentul când avem valori de trafic mai reduse, totuși avem nivele de poluare destul de mari şi ca atare este clar că atât agenţii economici cât şi arderile necontrolate plus tot ce avem, centrale de apartament /.../ sunt zeci şi zeci de mii numai în București de centrale de apartament, şi iată toate contribuie într-un fel sau altul la depășirea acestor indicatori de poluare. Intotdeauna am încercat să sesizăm autoritățile, să mișcăm... în principiu și colegul meu de mai devreme a spus că există legislație cât de cât bună. Problema e să o aplicăm. Am discutat şi cu Garda de mediu de atâtea ori, şi când a fost vechiul comisar şi de 25 de ani, Ecocivica chiar a contribuit la înființarea Gărzii de Mediu. Este clar că e un număr foarte mic de comisari, salariile foarte mici, dezinteres, mai sunt într-adevăr cum se spunea și mai devreme influențele politice care nu prea dau voie la controale așa cum ar trebui să se facă. Şi ajungem în această situație dezastroasă în care vedeți şi dumneavoastră că până la urmă îngrijorează pe toți și aduce şi un număr de decese foarte mari. /lalexandrescu
Nu mai vorbesc de numarul..


Dan Trifu: ...foarte mari. Nu mai vorbesc de numărul de îmbolnăviri și de bugetul pe care trebuie să îl cheltuim din Ministerul Public pentru tratarea acestor...
Realizator: Aș vrea să revin la chestiunea propunerii legislative, pentru că am primit și un punct de vedere al Ministerului Mediului. Doamna Oana Neneciu, înțeleg că obiecția principală pe care o are Ministerul Mediului este cea referitoare la termenul de incendiere până când acesta va fi clarificat, că nu era suficient de limpede prevăzut în textul propunerii legislative înțelesul termenului de incendiere.
Oana Neneciu: Mai mult decât atât, da, ministerul spune că se abține la termenul de incendiere până când acesta va fi clarificat, dar că nu susține prima teză a propunerii, ceea ce înseamnă propunerea, că aceea a fost trimisă, prima teză a propunerii înseamnă teza inițială, fără cele 33 de amendamente, 32 de amendamente propuse de minister. Deci este un punct de vedere absolut halucinant dacă vă uitați un pic. Între timp bănuiesc că l-aţi şi primit. Ministerul inițial spune că susținem inițiativa cu amendamente...
Realizator: Corect.
Oana Neneciu: ...şi propuneri, da, cu observaţii şi propuneri. Listează apoi 32 de observații și propuneri care nu au nici o legătură cu arderile de deșeuri. Au legătură cu urşii...
Realizator: Cinci pagini...
Oana Neneciu: ...cu fotografierea animalelor sălbatice, total halucinant, zici că e scris de... pur şi simplu altă iniţiativă legislativă. După care revine și spune că referitor la introducerea unei noi litere I după litera H, care era propunerea noastră, da, ministerul nu susține prima teză a propunerii. Deci eu nu înțeleg care e, nu înţeleg care e obiecţia ministrului și de ce spune că susține, când de fapt e foarte clar din foaie că nu susţine. Aici e ceva ce nouă ne scapă. Şi mai apoi detaliază și spune cât de nocive sunt arderile și că /.../.
Realizator: Cui ar fi trebuit să revină sarcină să formuleze limpede această propunere legislativă?
Oana Neneciu: Propunerea este formulată limpede, este depusă în parlament, are avize pozitive de la Consiliul legislativ, Consiliul economic și social și câteva comisii, deci avizele sunt favorabile până acum, iar acum ne-a fost dat punctul de vedere al ministerului, care spune că nu susține. Nu știu exact cui revine, este semnată de domnul ministru. În mod normal /.../ un secretar de stat care are legătură cu parlamentul și care de obicei vine în comisii să susțină punctul de vedere. Într-adevăr, până acum nu s-a întâmplat, nu a fost o ședință în care să intre ministerul să ne explice acest punct de vedere, dar așteptăm să vedem dacă, nu știu, ce se întâmplă, cum o să explice că ministerul vine 32 de amendamente la o propunere legislativă pe incendieri, amendamente care sunt legate de urși, de fotografiere, de deținere ilegală de animale sălbatice și tot așa.
Realizator: Vom vorbi pentru finalul emisiunii cu doamna Alina Vasiliu, jurnalist la Ziarul Financiar, specializată pe probleme de mediu. Bună ziua, dacă mă auziți. Mulțumesc pentru participare. Efectele acestea ale poluării se rezumă doar la oameni? Că e suficient de rău și așa.
Alina Vasiliu: Bună ziua. Așa este. În primul rând la oameni, întradevăr, chiar acuzam opiniile unor medici, care spuneau că pe termen lung particulele astea de praf se depun undeva şi ajung să genereze tot felul de boli. Dar efectele sunt evidente şi asupra naturii, iar asta vedem din viața noastră de zi cu zi. Avem o lipsă intensă de spaţii verzi, mai ales în București, ceea ce îngreunează și mai mult situația, nu ajută absolut deloc în contextul acesta şi asta ne face evident să avem de suferit pe termen scurt, dar și pe termen lung.
Realizator: Există vreun tip de studii, măsurători pentru a vedea un impact economic al problemelor cauzate de poluare, în agricultură spre exemplu?
Alina Vasiliu: Exact asta din opiniile pe care le-am mai aflat și eu de la oamenii din domeniu, asta ar fi practic prima problemă. Nu există studii de niciun fel şi asta spun specialiştii în domeniu că e greu să găsim soluţii atunci când nu ştim care sunt cauzele problemei. Problema asta a poluării a fost descoperită relativ recent şi din păcate nu de instituţii ale statului, ci de organisme private, ONG-uri, iar asta fiind făcut pe cont propriu e destul de dificil de gestionat şi de asumat apoi nişte soluţii. Aşa că în lipsa unor lucruri care să arate exact de unde vin problemele e dificil de găsit rezolvări pentru ele. În gricultură evident problemele se văd în la nivelul culturilor pe care le au oamenii care se ocupă cu business-uri în zona aceasta şi o să ajungem poate să importăm de multe ori legume şi fructe pe care am putea să le cumpărăm foarte bine de la noi.
Realizator: Nu ştiu ce s-a întâmplat cu legătura telefonică. Doamna Alina Vasiliu?
Alina Vasiliu: Eu vă aud, vă aud în continuare.
Realizator: Bun. Dar există alte tipuri de activităţi economice care să acuze efecte produse de poluare?
Alina Vasiliu: În afară de agricultură nu ştiu ce alte zone ar putea să fie afectate. Aş putea mai degrabă să spun zone care s-ar face responsabile de problema aceasta a poluării şi aici, evident, vorbim despre trafic, care nu este optimizat, şi despre maşinile care circulă pe străile din Bucureşti. Vă rog.
Realizator: De ce oare este atât de mult pus reflectorul atenţiei asupra deşeurilor, asupra importurilor de deşeuri, de toate tipurile? E considerat un tip de trafic, dar nu se poate face nimic.
Alina Vasiliu: La ce vă referiţi?
Realizator: Adică sunt constatate în mod repetat importuri de deşeuri, cu ce scop sunt foarte curioasă şi eu de ce importă cineva deşeuri şi ce se întâmplă cu ele şi cum de nu se poate răspunde din partea unui stat unei asemenea probleme.

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
România 18 Aprilie 2024, 22:19

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat că persoanele care caută în gunoaie, lasă mizerie la centrele de colectare a...

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
România 18 Aprilie 2024, 21:51

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale

UDMR va avea candidaţi pentru toate funcţiile din administraţia publică, inclusiv în afara Transilvaniei, în judeţele Bacău...

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
România 18 Aprilie 2024, 21:46

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri

Sunt informații privind contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia sau modalitățile de plată ale impozitului...

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
România 18 Aprilie 2024, 21:42

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire

Centrul ,,Curcubeul Magic" este situat în sectorul 4 și va găzdui anual aproximativ 120 de copii cu dizabilități și familiile...

Copiii cu dizabilități din București au un nou centru de îngrijire
APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
România 18 Aprilie 2024, 20:08

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: despre programul Masă sănătoasă în școli
Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
România 18 Aprilie 2024, 18:55

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc

Din cercetări a reieşit că, din 2022 şi până acum, cinci persoane ar fi procurat, deţinut şi comercializat în mod repetat...

Patru persoane reținute de DIICOT într-un caz de trafic de droguri de mare risc
Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
România 18 Aprilie 2024, 18:15

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune

Vor fi analizate rezultatele primei campanii antidrog desfășurate de Cătălin Țone în parteneriat cu RRA.

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte intră din nou în acțiune
Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite
România 18 Aprilie 2024, 17:07

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite

Un grup de 20 de copii şi doi profesori însoţitori urmează să se întoarcă în ţară cu aeronava cu care se deplasează premierul...

Copii români afectaţi de furtunile din Emiratele Arabe Unite