Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Radio România Actualităţi

20 Mai 2015
Vizualizari: 5816
Comentează add

Tema emisiunii "Probleme la zi", difuzată de la ora 13.20 la Radio România Actualități, a fost "Noul Cod Silvic – înaintea votării în Parlament".

Probleme la zi: Noul Cod Silvic, în Parlament

radio-romania-actualitati

Foto: Arhivă.

Tema emisiunii "Probleme la zi", difuzată de la ora 13.20 la Radio România Actualități, este "Noul Cod Silvic – în pragul votării în Parlament".

Invitaţi: Ion Banu – jurnalist de specialitate, directorul publicaţiei “Lumea Satului”, Teodora Pălărie – director divizia de împăduriri şi vicepreşedinte Asociaţia pentru dezvoltare durabilă “Viitor +” – în studio şi, prin telefon, Adam Crăciunescu – director general ROMSILVA, Attila Korodi – deputat UDMR, fost ministru al Mediului, Ion Tabugan – deputat UNPR, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii, Bogdan Ioan Tudor – preşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni "Nostra Silva", dr. ing. Marian Drăgoi – conferenţiar universitar la Facultatea de Silvicultură, din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, director al Departamentului Silvicultură şi Protecţia Mediului.

Realizator: Radu Dobriţoiu

Producător executiv: Daniel Neguţ

Poziția Holzindustrie Schweighofer

În ultima perioadă, au apărut în presă informații care ar sugera ca firma austriacă Holzindustrie Schweighofer ar avea activitați in România dincolo de prevederile legale, cu privire la exploatarea pădurilor din țara noastră.

De aceea, producătorul executiv al emisiunii “Probleme la zi”, Daniel Neguț, a adresat câteva întrebări reprezentanților Holzindustrie Schweighofer, la care a primit răspunsuri în exclusivitate, în care compania austriacă respinge acuzațiile aduse în presă:

* Ce cantitate de masă lemnoasă exploatează în fiecare zi compania, din pădurile româneşti?

- Holzindustrie Schweighofer nu taie bușteni din păduri, deoarece acest lucru intră în atribuțiile companiilor atestate de exploatare a masei lemnoasesi nici nu transportă bușteni, pentru ca asta ține de competența companiilor de transport. In schimb, compania noastra cumpără bușteni livrați la poarta unităților sale de producție. Insa, conform legislației în vigoare, orice livrare trebuie să provină din exploatări legale și fiecare furnizor se angajează în acest sens în fața noastră, prin contract. În plus, proveniența legală trebuie dovedită cu documente relevante pentru fiecare livrare în parte. Aceste obligații sunt asumate de către furnizori, aceștia fiind singurii responsabili pentru proveniența materiei prime și pentru serviciile furnizate către Holzindustrie Schweighofer.

Va informam si ca, in 2015, Holzindustrie Schweighofer va cumpăra și va prelucra un volum total de 2,8 milioane metri cubi (mc) de lemn rotund, din care aproximativ un milion mc provine din import.

* Din această cantitate, cât se exportă ca lemn brut?

- Holzindustrie Schweighofer nu exportă lemn brut; noi prelucrăm buștenii în România și exportăm produse finite și semifinite.

* Cum comentaţi informaţiile apărute în presa noastră, conform cărora firma dvs. ar avea şi activităţi ilegale de exploatare a pădurilor din România?

- În ultimele săptămâni, compania și salariații noștri se confruntă cu acuzații grave. Astfel, există un material video care circulă în mediul online și care prezintă angajații Holzindustrie Schweighofer filmați cu camera ascunsă. După cum puteți vedea, acest material video a fost editat. De altfel, angajații noștri ne-au asigurat că ei au menționat pretinsului vânzător că noi achiziționăm doar lemn legal. Noi avem încredere totală în echipa noastră. Cu toate acestea, până la clarificarea definitivă a situației, am suspendat din funcție angajatul care este responsabil pentru aceste conversații.

Noi am cerut de mai multe ori producătorilor acestui material video să ne ofere înregistrarea originală. Ei au refuzat să publice materialul neprelucrat. Procedând astfel, organizația își deteriorează singură credibilitatea. Nu putem înțelege acest lucru.Holzindustrie Schweighofer sprijină lupta împotriva tăierilor ilegale, împotriva distrugerii pădurilor și este certificate în concordanță cu standardele de calitate internațional recunoscute, precum PEFC și FSC. Holzindustrie Schweighofer prelucrează doar lemn cu documente de proveniență legală. Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri și sisteme de control și monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre, verificăm toate documentele de proveniență.

Livrarea este acceptată în incinta unităților noastre doar după ce s-a demonstrat fără nici un dubiu proveniența sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unitățile noastre de producție doar lemnul însoțit de documente oficiale de proveniență este acceptat și prelucrat. Refuzăm în mod categoric achiziția lemnului provenit din parcuri naționale - chiar dacă aceasta este permisă în unele zone, conform Codului Silvic. Orice furnizor care nu respectă regulamentele noastre sau care încalcă prevederile legale, pierde contractul cu noi, iar livrarea acestuia nu este acceptată.

* Care sunt relaţiile dvs. cu Romsilva, în sensul activităţii în zonele împădurite aflate sub administrarea Romsilva?

- Este o relație comercială, bazată pe reglementările actuale și legile în vigoare.

* Ce aşteptari aveţi de la autorităţile române, pe linia activităţii dvs?

- Holzindustrie Schweighofer este pregătită să apere și protejeze drepturile noastre în calitate de participant în viața economică, precum și drepturile angajaților români, a familiilor lor și a partenerilor. Suntem convinși că legislativul și autoritățile române vor lua cele mai corecte decizii, atât în privința protejării mediului înconjurător, cât și al mediului de afaceri. 

Audio: Înregistrarea integrală a emisiunii


Etichete Probleme la zidezbatereCamera DeputaţilorPNLvotCodul Silvicarticolul 20exploatarepădureKlaus Iohannisreexaminare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live