Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 21 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

6 Decembrie 2017
Vizualizari: 398
Comentează add

Theresa May insistă că problema frontierei irlandeze va fi soluționată în negocierile privind relațiile comerciale cu UE.

Problema frontierei irlandeze în discuţiile pentru Brexit

radu-dobritoiu

Premierul britanic Theresa May a discutat miercuri cu lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), Arlene Foster, în urma eșecului ajungerii la un acord cu privire la frontiera irlandeză post-Brexit, insistând că această chestiune trebuie să aștepte până la începerea negocierilor privind viitoarele relații comerciale între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Răspunzând întrebărilor din partea parlamentarilor britanici, Theresa May nu a comentat cu privire la convorbirea telefonică avută cu Arlene Foster, dar a spus că problema frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord va fi finalizată doar când negocierile privind Brexitul vor intra în faza a doua, și anume atunci când va fi negociat un acord comercial cu UE.

Șefa executivului de la Londra a fost întrebată dacă poate garanta că nu vor exista bariere constituționale, politice, economice sau normative între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit după Brexit.

''Răspunsul simplu este 'da' '', a replicat May. Ea a promis să respecte 'integritatea constituțională și piața internă ale Regatului Unit', transmite DPA citată de Agerpres.

În ceea ce-l privește, premierul irlandez Leo Varadkar a afirmat că a doua fază a negocierilor privind Brexitul ar putea începe luna viitoare dacă nu se ajunge la un acord în această săptămână.

Uniunea Europeană și Marea Britanie nu au reușit să ajungă luni la un acord în negocierile privind Brexitul. Rămân diferențe de opinie asupra a 'două sau trei chestiuni', a recunoscut premierul britanic Theresa May la finalul întâlnirii cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consacrată discutării a trei dosare esențiale în negocieri — 'factura' divorțului dintre Londra și UE, drepturile cetățenilor post-Brexit și gestionarea frontierei irlandeze după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Juncker și-a exprimat totuși speranța că se va ajunge la un acord 'în cursul acestei săptămâni', ceea ce i-ar permite să-l prezinte la Summitul UE din 14-15 decembrie de la Bruxelles.


Etichete Theresa Maynegocieri BrexitBrexit Irlanda de Nord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live