Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

9 Mai 2012
Vizualizari: 2494
Comentează add

Directorul general al Confederaţiilor Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, Adrian Izvoranu, consideră că soluţia ideală pentru companiile de stat care aduc pierderi o reprezintă privatizarea managementului.

Privatizarea companiilor de stat, "inoportună în acest moment"

-cristina-grecu

Directorul general al Confederaţiilor Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, Adrian Izvoranu. Foto: Agerpres.

Patronatele consideră că insistenţa Fondului Monetar Internaţional pentru privatizarea companiilor de stat este justificată deoarece acestea fac datorii în loc să reprezinte o resursă bugetară.

Într-un interviu acordat redactorului Radio România Actualităţi, Cristina Grecu, directorul general al Confederaţiilor Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, Adrian Izvoranu, avertizează totuşi că dincolo de soluţia ideală pe care ar reprezenta-o privatizarea, trebuie analizat cu atenţie contextul economic în care s-ar face aceasta.

"Dacă este oportun sau nu să faci privatizarea acum, într-o criză prelungită şi într-o evoluţie a crizei imprevizibile. Nimeni nu ştie cât va mai ţine.

"În condiţiile astea ale pieţei, acum, orice privatizare e clar că va fi în pierdere, pentru că nu este momentul, nu este sezonul în care să existe investitori dornici să cumpere activele româneşti, mai ales aflate în situaţia dificilă în care se găsesc la ora actuală", este de părere Adrian Izvoranu.

Reprezentantul patronatelor consideră că soluţia ideală la ora actuală o reprezintă privatizarea managementului, şi nu privatizarea companiei.

"De ce? Pentru că o privatizare a companiei este expusă riscului de a fi privatizată de companiile respective, de entităţi concurente, interesate nu neapărat în rezolvarea problemei, ci în blocarea activelor respective, a capacităţilor respective de producţie sau servicii", a spus Adrian Izvoranu.

Directorul general al Confederaţiilor Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ a declarat că prin management privat se înţelege companii foarte mari cu active foarte valoroase şi cu mulţi angajaţi.

"În asemenea situaţii, de a se externaliza procesul de management către o entitate, către o firmă de consultanţă specializată în administrare, care vine şi implementează în întreprinderea respectivă un sistem de management astfel încât să obţină performanţă economică, respectiv profit.

"Numai că lucrul ăsta trebuie făcut în aşa fel încât respectiva companie să fie plătită cu parte din profitul realizat, şi nu cu sume prin care se plăteşte o activitate salariată", a mai spus Adrian Izvoranu.

Directorul general al Confederaţiilor Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ consideră că nu există vreun lider de partid care să ţină în frâu poftele eşaloanelor inferioare din partid.

"Eu nu cred că cineva va putea să ţină frâu poftelor eşaloanelor inferioare din partid, adică a celor care au fost obişnuiţi până acum de 20 de ani să considere aceste companii ca o sursă de finanţare.

"Şi în aceste condiţii singura soluţie, din punctul meu de vedere, este de a cumula toate activele deţinute de stat într-o entitate unică, o agenţie de administrare a activelor statului, iar acea agenţie de administrare a activelor statului să fie administrată privat în întregul ei.

"În acel moment, este imposibil ca orice partid să-şi mai poată exercita vreo influenţă, pentru că acolo va da întotdeauna de un manager care are tot interesul să facă profit mare, ca să poate să-şi ia el o sumă foarte mare", a mai spus Adrian Izvoranu.

Programul de privatizare al întreprinderilor de stat "va continua"

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de la Radio România Actualităţi că în scrisoarea de intenţie negociată cu guvernul Victor Ponta, programul de privatizare al întreprinderilor de stat va continua.

"Programul de privatizare nu a evoluat cum ne-am dorit noi, de aceea trebuie să ne concentrăm pe anumite companii, să le facem să se mişte pe acestea mai repede.

"Apoi, restul va trebui să se întâmple cândva mai târziu, pentru că nu a fost o mişcare îndestulătoare. Dar nevoia de a aduce capital privat în România pentru a revigora aceste companii continuă", a spus Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI de evaluare a nominalizat şi companiile care ar trebui privatizate cât mai repede.

"Pe sector energie, discutăm despre Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. În sectorul transporturi, discutăm despre CFR Marfă şi Tarom. Asta nu înseamnă că am abandonat ideea, de exemplu, că trebuie să încercăm să privatizăm Oltchim anul ăsta. E tot pe agendă.

"Dar ce căutăm să vedem este că cele şase sunt cele care ar aduce cel mai mare beneficiu economic ţării, aducând înăuntrul acestor companii capital privat", a mai spus şeful misiunii FMI de evaluare.


Etichete FMIAdrian Izvoranucompanie de statprivatizareJeffrey Franks

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live