Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prioritățile în cadrul politicii de vecinătate estică şi sudică

Comisia Europeană a stabilit priorităţile de cooperare financiară în cadrul politicii de vecinătate estică şi sudică, pentru următorii ani.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 10 Septembrie 2014, 08:43

După adoptarea, în luna iunie, a documentelor-program cu Georgia şi cu Republica Moldova, în iulie, Comisia Europeană a aprobat un nou pachet de acte normative bilaterale şi multinaţionale de sprijinire financiară a partenerilor Uniunii în anii care vin.

Fondurile pentru asistenţă destinate celor 16 ţări partenere vor fi alocate prin noul Instrument European de Vecinătate, cu un buget de 15,4 miliarde de euro în intervalul 2014-2020.

Acest nou instrument financiar este menit să consolideze relaţiile Uniunii Europene cu statele din vecinătate şi să aducă ambelor părţi beneficii concrete.

Audio: Prioritățile în cadrul politicii de vecinătate estică şi sudică.

Sprijinul va veni prin programe bilaterale, multinaţionale şi de cooperare transfrontalieră, precum şi prin aşa-numitele programe-umbrelă, care – potrivit Executivului de la Bruxelles – reprezintă un mecanism-cheie de asistenţă financiară.

Pachetul financiar se traduce prin documente-program pentru Algeria, Armenia, Azerbaïjan, Belarus, Iordania, Liban, Libia, Maroc şi Tunisia, pentru cooperarea regională în vecinătăţile din sud şi est, precum şi pentru vecinătatea europeană extinsă. Suma totală este de peste 5,5 miliarde de euro, pentru documentele amintite.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a declarat că una dintre priorităţile sale a fost întotdeauna relaţia Uniunii cu statele din vecinătate.

Blocul comunitar a avut constant legături cu aceste ţări şi le-a susţinut puternic în confruntarea cu diverse provocări politice şi economice.

Doamna Ashton a dat asigurări că, inclusiv prin intermediul acestui instrument financiar, Uniunea Europeană va continua să le fie alături în demersul lor spre democraţie şi dezvoltare socială şi economică.

La rândul său, Štefan Füle, comisarul pentru extindere şi politică de vecinătate, a afirmat că importante fonduri europene vor pueta fi atrase, în următorii ani, prin ambiţia şi angajamentul pentru reforme ale ţărilor partenere.

Priorităţile au fost deja stabilite printr-un dialog strâns cu partenerii Uniunii Europene, iar fondurile îi vor ajuta pe aceştia să facă faţă provocărilor cu care se confruntă societăţile lor – a mai spus Štefan Füle.