Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Mihai Peticilă

22 Decembrie 2009
Vizualizari: 1164
Comentează add

Despre măsurile economice din programul de guvernare al noului executiv.

Priorităţile guvernului

mihai-peticila

Programul de guvernare a fost înaintat Parlamentului şi ar urma să fie supus votului probabil în cursul zilei de mâine. Documentul stabileşte încă de la început câteva măsuri care trebuie luate urgent. Astfel, aprobarea de catre Parlament a bugetului pentru anul 2010 pana la data de 16 ianuarie este crucială pentru a respecta acordul cu FMI şi a primi tranşa a doua din împrumutul pe care România l-a contractat. În caz contrar, sunt enumerate riscurile la care ne expunem iar din ele nu lipsesc scăderea rating-ului de ţară, amânarea creşterii economice, deprecierea monedei şi majorarea inflaţiei.

Tot la urgenţe este inclusă şi adoptarea Legii responsabilităţii fiscale care trebuie să fie în vigoare până în martie. Apoi Parlamentul ar trebui să aprobe cât mai repede şi noua lege a pensiilor. Un alt target va fi înfiinţarea “Ghişeului unic” – un sistem de colectare a taxelor si impozitelor aşteptat de foarte multă vreme şi la noi, pentru că reduce birocraţia.

Pe domenii, dar fără priorităţi de data aceasta, pentru educaţie se prevede alocarea a 6% din PIB. Printre altele, mai aflăm că pentru fiecare nou-născut se va crea un cont bancar personal de educatie permanentă. El va putea fi alementat de parinti in limita a 500 de euro pe an şi va putea fi folosit de copil dupa varsta de 16 ani doar în scopuri educaţionale.

Pe piaţa muncii se prevede în primul rând aplicarea sistemului unitar de salarizare dar şi simplificarea procedurilor de angajare şi de concediere a muncitorilor. Rămâne de văzut ce va însemna acest lucru de fapt şi pe cine va avantaja această măsură.

În document se mai scrie că Guvernul va avea în vedere o coordonare eficientă a politicilor fiscale cu cele monetare, şi că îşi ia angajamentul de a adopta „de facto” moneda euro la 1 ianuarie 2015. Acestea sunt câteva din principiile enunţate în programul de guvernare, ce va fi prezentat Parlamentului cel mai probabil mâine, odată cu echipa noului cabinet condus de premierul desemnat Emil Boc.


Etichete noul guvernemil bocmasuri economiceprioritati

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live