Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Priorităţile Comisiei Europene în domeniul transporturilor

Nevoile de finanţare în domeniul transporturilor "sunt uriaşe", a admis miercuri comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

Priorităţile Comisiei Europene în domeniul transporturilor
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 03 Decembrie 2014, 11:40

Comisia Europeană şi-a anunţat marți priorităţile în domeniul transporturilor.

O Europă conectată ar aduce mari beneficii economice în viitor - insistă executivul comunitar.

Nevoile de finanţare în domeniu sunt uriaşe, a admis marți comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

Potrivit calculelor Comisiei, ar fi nevoie de investiţii totale de 75 de miliarde de euro anual, doar pentru reţeaua centrală, un fel de coloană vertebrală a sistemului european de transport.

Audio: Priorităţile Comisiei Europene în domeniul transporturilor.

Violeta Bulc precizează că este nevoie de investiţii în primul rând pentru dezvoltarea unor modele curate de transport, care să protejeze mediul înconjurător. Vizate sunt transporturile feroviar şi maritim.

În acest moment, Comisia constată că verigile lipsă sau problemele administrative, în special de la graniţe, împiedică ajungerea la un sistem de transport unificat şi eficient.

Tot cu scopul de impulsiona dezvoltarea inteligentă, executivul comunitar îşi propune să determine statele membre să-şi schimbe abordarea şi să renunţe la modele poluante de dezvoltare urbană.

Recent, preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a anunţat detaliile planului de investiţii pentru următorii ani.

O felie bună din cei 350 de miliarde de euro prognozaţi ar urma să revină transporturilor, a precizat Violeta Bulc, care şi-a detaliat la rându-i strategia: "Bani, proiecte şi respect pentru mediu. Nu-mi fac griji pentru bani, ci pentru proiecte. Acestea trebuie să îndeplinească trei criterii de bază: să aducă valoare adăugată, să fie viabile din punct de vedere economic şi să creeze locuri de muncă şi să fie suficient de realiste, încât să poată fi implementate în următorii trei ani", a spus Violeta Bulc.

În următorii trei ani, se estimează că valoarea proiectelor care vor beneficia de investiţii va depăşi 100 de miliarde de euro.

Comisia Europeană anunţă totodată că a extins plafonul de risc al proiectelor: vor fi finanţate, în limita a 21 de miliarde de euro, inclusiv iniţiativele care promit, dar al căror succes nu poate fi garantat.