Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

3 Septembrie 2018
Vizualizari: 1203
Comentează add

Camera Deputaţilor şi Senatul încep, astăzi, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, ca de obicei cu alegerea birourilor permanente.

Priorităţi legislative ale formaţiunilor politice parlamentare

angela-matei

Foto: Arhivă.

Camera Deputaţilor şi Senatul încep, astăzi, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, ca de obicei cu alegerea birourilor permanente.

Ce priorităţi legislative au formaţiunile politice parlamentare aflăm de la Angela Matei.

Reporter: Social democraţii şi-au propus ca noua lege a pensiilor să fie adoptată de parlament până la sfârşitul lunii octombrie şi tot în această sesiune să fie modificate legile siguranţei naţionale şi Legea adopţiei. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat şi modul în care va fi abordată cererea şefului statului de reexaminare a Legii  offshore, cea care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Liviu Dragnea: Eu nu am de gând să cedez şi nu am de gând să pun umărul la pierderea resurselor României. Chestiunile importante nu vor fi modificate şi anume, impozitul pe veniturile suplimentare, cota de gaz, adică 50% din gazul din Marea Neagră să se comercializeze pe piaţa din România.

Reporter: Din opoziţie liberalii vor ca noua sesiune să înceapă cu explicaţiile premierului Viorica Dăncilă în parlament la "Ora guvernului", atât pe tema protestului din 10 august, cât şi a pestei porcine. De altfel, demiterea cabinetului Dăncilă prim moţiune de cenzură este principalul obiectiv anunţat de preşedintele PNL, Ludovic Orban. El a menţionat printre priorităţi şi modificărea legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

Ludovic Orban: Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituţional de către CCR şi asupra ordonanţelor simple şi ordonanţelor de urgenţă, astfel încât să nu mai existe riscul ca ordonanţe de urgenţă care au fost declarate neconstituţionale după adoptarea ca lege să producă efecte catastrofale pentru societatea românească.

Reporter: Pe agenda parlamentului se vor afla şi solicitările de înfiinţare a unor comisii parlamentare de anchetă şi în acest caz demersurile opoziţiei vizează modul în care a fost gestionată criza pestei porcine africane.

În ceea ce priveşte portestele din 10 august, există propuneri şi din rândul social-democraţilor pentru constituirea unei comisii de anchetă care să verifice cine au fost cei care au incitat la violenţă în Piaţa Victoriei. Până la o decizie a conducerii parlamentului, însă, Comisia de apărare a Senatului are programată mâine audierea persoanelor responsabile de deciziile cu privire la intervenţia jandarmilor la protest.

O a treia solicitare de creare a unei comisii de anchetă aparţine ALDE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, propune o comisie parlamentară pentru adevăr şi reconciliere naţională. Rolul este acela de a analiza impactul protocoalelor secrete asupra societăţii.

Călin Popescu-Tăriceanu: Generaţiile tinere cred că doresc să aibă un viitor mai bun şi o viaţă mai bună decât ceea ce este în ziua de astăzi. Avem o obligaţie în acest sens şi cred că o astfel de comisie la nivel parlamentar ar putea să scoată la lumină elemente esenţiale care să ne ajute să găsim soluţiile de îndreptare şi de corecţie.

Reporter: Pentru PMP priorităţile sunt legate de revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale. Un alt proiect ce va fi promovat vizează reforma în sănătate - după cum anunţă liderul PMP, Eugen Tomac.

Eugen Tomac: Noi avem acest proiect de lege elaborat de cele mai luminate minţi din sănătate şi ar fi păcat să nu încercăm anul acesta, în an centenar, să dăm semnalul că există consens pe o reformă reală în sănătate.
Reporter: UDMR şi USR nu au organizat reuniuni pentru stabilirea priorităţilor legislative însă urmează să fie anunţată odată cu începerea sesiunii parlamentare.


Etichete Priorităţi legislativeformaţiuni politice parlamentare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live