Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Campionatul European de Handbal Feminin: ROMÂNIA – UNGARIA Miercuri, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

6 Decembrie 2017
Vizualizari: 349
Comentează add

Principala prioritate a Statelor Unite în Ucraina este desfășurarea de forțe de menținere a păcii, a declarat la Bruxelles Secretarul de stat american Rex Tillerson.

Prioritatea SUA în Ucraina: desfășurarea unei forțe de menţinere a păcii

radu-dobritoiu

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat astăzi, la Bruxelles, că "principala prioritate" a Statelor Unite în Ucraina este oprirea violențelor prin desfășurarea de forțe de menținere a păcii.

"Sfârșitul violențelor este principala noastră prioritate și, pentru a realiza acest lucru, trebuie să instituim o forță de menținere a păcii", a declarat șeful diplomației americane în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Tillerson a denunțat de asemenea "agresiunea rusă" în Ucraina ca fiind "cea mai mare amenințare la adresa securității europene" și a reamintit că Alianța nu va putea "normaliza" relațiile cu Moscova "atât timp cât Rusia continuă ocuparea ilegală a Ucrainei".

"Rusia a rezistat mult timp (desfășurării) unei forțe de menținere a păcii, însă acum este de acord", a subliniat Rex Tillerson citat de AFP.

"Există dezacorduri semnificative cu privire la mandatul pe care forța de menținere a păcii îl va primi și de aceea continuăm discuțiile cu Rusia", a spus ministrul american.

"Sperăm să putem depăși aceste diferențe, considerăm că este vital să oprim violențele" în condițiile în care "oameni mor încă în fiecare zi" în confruntările armate din estul Ucrainei, a adăugat Tillerson.

Propunerea Rusiei de a trimite o forță a ONU în Ucraina, care face obiectul unui proiect de rezoluție la ONU, vizează doar ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoțiți de Căști Albastre cu armament ușor.

Propunerea ucraineană merge mai departe. Kievul ar dori forțe de menținere a păcii în tot estul ucrainean, în special de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmați.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea militară a separatiștilor în acest conflict, soldat cu peste 10.000 de morți din aprilie 2014. Ciocniri se produc cu regularitate în pofida acordurilor de pace de la Minsk, semnate mai întâi în 2014, apoi în 2015, și a numeroaselor armistiții, de încălcarea cărora cele două părți se acuză reciproc.


Etichete SUA poziţie Ucrainaforţe de menţinere a păcii UcrainaRex Tillerson

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live