Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA „ –” LA „ + ” INFINIT Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

14 Februarie 2012
Vizualizari: 2308
Comentează add

Casa Regală consideră că decizia prin care Carol Mircea Grigore a fost recunoscut ca fiu legitim al lui Carol al II-lea nu creează niciun drept dinastic şi nu stabileşte apartenenţa descendenţilor la Familia Regală.

Prinţul Paul de România "face parte din familia regală"

ioana-dogaru

Prinţul Paul de România. Foto: Agerpres.

Casa Regală a României consideră că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care Carol Mircea Grigore a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al II lea nu creează niciun drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa acestuia sau a  descendenţilor acestuia la Familia Regală.

Într-un comunicat dat publicităţii după pronunţarea deciziei Instanţei Supreme, Casa Regală mai precizează că Majestatea Sa Regele Mihai I, din poziţia de şef al Familiei Regale a României, este singurul care se poate pronunţa asupra chestiunilor dinastice şi că  Mircea Carol Grigore Lambrino sau descendenţii săi nu au primit niciodată vreun titlu princiar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză prinţului Paul de România, respingând recursul Regelui Mihai I faţă de la recunoaşterea unor hotărâri străine pe teritoriul României cu privire la admiterea dreptului de filiaţie al lui Carol Mircea, tatăl prinţului Paul.

Acest proces de recunoaştere a filiaţiei legitime a prinţului Carol Mircea faţă de Carol al II-lea, cu toate drepturile ce decurg din aceasta, a durat în România 21 de ani.

Căsătoria Regelui Carol al II-lea cu Ioana Valentina Lambrino nu a fost recunoscută de către Casa Regală, dar nici nu a fost anulată de către Biserica Ortodoxă.

Fiul lor, Carol Mircea, a înaintat, în 1955, Tribunalului din Lisabona o cerere în care solicita să fie recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea.

Ulterior, Tribunalul de Mare Instanţă din Paris a recunoscut sentinţa Tribunalului din Lisabona, stabilind că Prinţul Carol Mircea de Hohenzollern este fiul legitim al lui Carol al II-lea, iar ca atare devine succesorul cu drepturi depline al defunctului Rege.

La 13 octombrie 1995, Tribunalul Teleorman a admis cererea de recunoaştere a sentinţei portugheze, fapt ce a permis reprezentanţilor lui Lambrino să ceară anularea acestui nume şi înlocuirea sa cu titulatura Hohenzollern de România.

În 1 aprilie 1999, Paul Lambrino, fiul lui Carol al II-lea şi al Ioanei Valentina de Lambrino (cunoscută sub numele de Zizi Lambrino), a fost recunoscut ca succesor al familiei regale române de către Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul Teodor Rus, apărătorul Prinţului Carol Mircea şi al fiului acestuia, susţinea în 1999 că preocuparea acestora de a se pronunţa o sentinţă dreaptă, nu este legată câtuşi de puţin de pretenţii dinastice sau de intenţia de a prelua bunuri aparţinând Casei Regale, ci sunt animaţi exclusiv de intenţia de a se restabili un adevăr istoric.

În 19 februarie 2002, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea acestui proces, după ce avocatul Regelui Mihai I a susţinut, în faţa instanţei supreme române, că Tribunalul din Lisabona a greşit când a stabilit filiaţia legitimă a Prinţului Carol Mircea faţă de Carol al ll-lea, cu toate drepturile ce decurg din aceasta.


Etichete Prinţul Paul de Româniafamilia regalătribunalproces

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live