Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Marţi, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

20 Decembrie 2009
Vizualizari: 1410
Comentează add

Bugetul pentru 2010 are în vedere o creştere economică de 1,3% şi un deficit bugetar de 5,9.

Principiile programului de guvernare

ionut-dragu

Foto: guv.ro

Premierul desemnat Emil Boc a anunţat câteva dintre principiile programului de guvernare al cabinetului propus.

Potrivit documentului enunţat, noul executiv are în vedere "continuarea procesului de modernizare al statului şi punerea în aplicare a rezultatele referendumului naţional din noiembrie 2009", precum şi "restructurarea aparatului administraţiei publice pe principii de eficienţă şi performanţă".

Setul de măsuri pe care le are în vedere executivul propus de premierul desemnat pentru a asigura relansarea economiei şi consolidarea creşterii economice ar urma să se concretizeze prin menţinerea, pe întreaga perioadă de guvernare, a aceluiaşi nivel al cotei unice de impozitare şi al aceluiaşi nivel al TVA-ului.

De asemenea în programul de guvernare se regăseşte o relansarea economică prin respectarea angajamentelor internaţionale ale României cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Tot printre măsurile care ar asigura relansarea economică se regăseşte şi adoptarea de urgenţă, în prima jumătate a lunii ianuarie a proiectului legii bugetului de stat pentru 2010. Potrivit premierului desemnat, pentru bugetul pe 2010 s-a luat în calcul o creştere economică de 1,3 la sută şi un deficit bugetar de 5,9 la sută prin menţinerea cotei unice de impozitare şi Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la nivelul actual, 16 % şi respectiv 19%.

Un al treilea obiectiv al programului de guvernare propus de Emil Boc este susţinerea mediului de afaceri şi a întreprinderilor mici şi mijlocii prin alocarea a 20% din buget pentru menţinerea şi crearea a noi locuri de muncă.

Al patrulea principiu enunţat de Emil Boc din programul de guvernare, al executivului pe care l-a alcătuit se referă la protejarea prin măsuri de solidaritate activă a categoriilor sociale care sunt afectate de criză. 

Celelalte principii prezentate de Emil Boc din programul de guvernare sunt:

- promovarea şi adoptarea legii reformei sistemului de pensii şi a legii responsabilităţii fiscale;

- sprijinirea prin măsuri concrete a agriculturii în vederea dezvoltării industriei alimentare modernizarea satului şi reabilitarea sistemului de irigaţii;

- lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale pentru păstrarea identităţii culturale şi entice ale comunităţilor minoritare;

- fructificarea avantajelor competitive ale României în domenii precum agricultura, energie sau turismul;

- continuarea procesului de reformă în domeniul justiţiei, sănătăţii şi educaţiei;

- accelerarea sistemului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinanţarea proiectelor realizate;

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să stabilească mâine programul audierilor candidaţilor pentru şefia ministerelor care vor forma viitorul Guvern.

În Parlament, majoritatea PDL-UDMR-minorităţi-independenţi numără în acest moment 238 de parlamentari, după recentele demisii ale unor senatori şi deputaţi PSD şi PNL, iar potrivit Constituţiei României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Pentru asigurarea acestei majorităţi, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Puteţi consulta şi lista noului Guvern propus de Emil Boc aici.


Etichete Emil BocguvernpoliticăRomâniapropunereprogram guvernare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live