Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

15 Aprilie 2020
Vizualizari: 307
Comentează add

Principalele coordonate ale rectificării bugetare

iulian-olescu

  Foto Agerpres

Prima rectificare de bugetară din acest an este impusă de efectele pandemiei de COVID-10 și este necesară ca să acopere cheltuieli absolut necesare pentru atenuarea impactului asupra economiei și populației, explică ministrul de finanțe, Florin Cîțu.
 
El a spus astăzi că este nevoie de fonduri suplimentare pentru a acoperi șomajul tehnic, susținerea micilor întreprinzători, funcționarea sistemului sanitar în condițiile actuale, dar și pentru alte mecanisme de intervenție a statului.
 
Iulian Olescu și cifrele pe care se construieșe noua configurație bugetară.
 
Reporter: Noile coordonate ce vor sta la baza bugetului sunt o contracție economică de 1,9%, un deficit bugetar de 6,7% din PIB și un nivel al PIB pentru 2020 de 1.082 de miliarde de lei.
 
Veniturile se estimează că vor fi mai mici decât se prognoza la construcția bugetului cu peste 23 de miliarde de lei, înregistrându-se scăderi în cazul încasărilor pe profit, din TVA, din accize și din contribuții sociale, însă România va primi în plus de la Comsia Europeană pe partea de venituri echivalentul a /3,8 miliarde de lei/.
 
Pe de altă parte, cresc cheltuielile bugetului general consolidat cu 12,5 miliarde de lei, creșterea provenind în special din zona de cheltuieli de personal, asistență socială și fondul de rezervă, adică acolo unde au fost luate măsuri pentru limitarea efectelor pandemiei.
 
Ministrul finanțelor, Florian Cîțu, a precizat că, așa cum era de așteptat, Ministerul Muncii și cel al Sănătății vor primi fonduri în plus, scopul acestei rectificări bugetare fiind acela de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelși timp și pentru a menține capacitatea de producție în economie funcțională.
 
(PH)

Etichete rectificare bugetaraministrul finantelorFlorin Citu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live