Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

29 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1419
Comentează add

Premierul Victor Ponta a spus că prin actualul buget se îndeplinesc o parte din obiectivele care au dus la victoria USL în alegeri şi le-a cerut colegilor să nu depună amendamente.

Prin proiectul de buget actual "se împlinesc promisiunile USL"

-cristina-grecu

Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Foto: Arhivă

Premierul Victor Ponta a făcut marţi turul partidelor parlamentare, cu excepţia PDL, pentru a le convinge de justeţea proiectului de buget, aflat în dezbaterea comisiilor legislativului.

Parlamentari din propriul partid s-au arătat deja nemulţumiţi de sumele alocate unor domenii precum educaţia, deşi Victor Ponta susţine că bugetul ţine cont de promisiunile electorale ale USL. 

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Andrei Şerban, premierul Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor USL să nu depună amendamente la buget decât atunci când au argumente solide şi prezintă sursele de finanţare.

Victor Ponta a mai spus că prin actualul buget se îndeplinesc o parte din obiectivele care au dus la victoria USL în alegeri.

"Chiar le sunt recunoscător colegilor mei parlamentari USL, pentru că nu doar în sală, sunt convins şi mai departe în dezbateri, chiar au fost foarte solidari şi au înţeles că e momentul în care facem treabă.

"Asta înseamnă că ne îndeplinim prin actualul buget obiectivele care au adus victoria USL şi pregătim, practic, un model de dezvoltare pentru anii care urmează", a declarat şeful executivului.

Unii parlamentari USL au criticat bugetul prezentat de premier

În cadrul audierilor de la comisiile pentru educaţie, deputatul Anghel Stanciu a atras atenţia că bugetul alocat ministerului educaţiei înseamnă doar 3,14% din PIB, procent cu care guvernului Ponta îi va fi greu să-şi atingă obiectivele propuse în acest domeniu.

După întâlnirea premierului cu gupul minorităţilor naţionale, liderul acestuia, Varujan Pambuccian, a declarat că bugetul va fi votat de minorităţi, deoarece este unul destul de echilibrat, cu toate că ar fi trebuit să fie orientat mai mult spre dezvoltare. 

"Este un buget care stă pe picioarele lui. Sincer să fiu, cel puţin - asta este o opinie personală - aş fi preferat un buget mai mult orientat spre dezvotare.

"Este un buget viabil, în ipoteze în care încasările care sunt acolo prognozate vor şi fi realizate", a precizat Varujan Pambuccian. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a răspuns concret dacă Uniunea va vota sau nu bugetul propus de Victor Ponta, dar a subliniat că parlamentarii maghiari îşi vor susţine amendamentele în plenul reunit.

"Nu am discutat amendamentele cu premierul. Suntem convinşi, aşa cum funcţionează, cu o majoritate de peste două treimi, cam care este soarta amendamentului. Vom susţine şi vom argumenta toate aceste amendamente şi vom aştepta decizia majorităţii", a afirmat Kelemen Hunor. 

Grupul parlamentar al PDL nu s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta.

"Am anunţat că nu am nevoie de informaţii, cu tot respectul, de la domnia sa, pe tema discuţiilor cu Fondul, cu Comisia şi cu Banca Mondială, iar pe de altă parte, punctele de vedere le vedem în comisii, de aceea participăm în comisiile de specialitate", a declarat preşedintele partidului PDL Vasile Blaga.  

Ultimul grup parlamentar, cu care premierul Victor Ponta s-a întâlnit, marţi, a fost  cel al PPDD.

Bugetele mai multor ministere şi instituţii publice, avizate în comisii

Comisiile parlamentrare de specialitate au avizat marţi bugetele mai multor ministere şi instituţii publice, acceptând câteva sute de amendamente din cele 10.000 depuse de opoziţie.

Astfel, la ministerele mediului, al finanţelor publice, al Secretariatului General al guvernului sau la SIE au fost acceptate şi unele modificări faţă de propunerile executivului.

Bugetul ministerului sănătăţii a crescut cu 32% faţă de cel de anul trecut.

Mare parte din aceste sume sunt destinate dotării instituţiilor medicale. iar în buget nu sunt prevăzute creşteri salariale.

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Adriana Turea, preşedintele comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, a precizat că au fost depuse 178 de amendamente, iar dacă acestea ar fi fost adoptate ar fi însemnat o creştere a bugetului Ministerului Sanătăţii de câteva zeci de ori.

Deputatul PDL Petru Movilă, din comisia de sănătate, a menţionat că în acest moment nu se poate vorbi despre pachetul de bază şi a avut o nedumerire în privinţă aprobării coplăţii. 

"Dle ministru, acum câteva săptămâni aţi declarat că coplata nu este o necesitate, sau nu poate fi aplicată în România. Între timp declaraţiile s-au schimbat şi v-aş rugă să îmi spuneţi ce credeţi că s-a schimbat între timp şi putem aplica acest lucru?", a declarat Petru Movilă.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că aplicarea coplăţii este un angajament cu FMI.

"În ce am negociat eu cu FMI, am exclus toate celelalte servicii medicale, cu excepţia celor spitaliceşti şi acolo şi cu excepţoia celor de urgenţă şi am folosit o expresie simplă: o coplată de valoare modestă, numai pe caz external", a precizat Eugen Nicolăescu. 

Ministrul sănătăţii a declarat că în buget sunt prevăzute 3,7 miliarde de lei pentru plata datoriilor şi 44 de milioane de lei pentru achiziţionarea de aparatură performantă.

Şeful sănătăţii a precizat că au fost mărite fondurile pebtru ambulatoriile de specialitate şi pentru medicii de familie.

Eugen Nicolăescu a adăugat că vor aloca fonduri pentru finalizarea Institutului Oncologic de la Iaşi şi pentru consolidarea urgentă a Institutelor Matei Balş şi Parhon.

Educaţia are fonduri pentru plata salariilor profesorilor

Spre deosebire de sănătate, domeniul educaţiei are anul acesta alocate fonduri pentru plata salariilor profesorilor.

Ministrul de resort, Remus Pricopie, consideră că este vorba despre un buget echilibrat şi pozitiv, opoziţia şi sindicatele susţin, însă, că sunt necesare suplimentări.

Din cele peste două mii de amendamente depuse au fost aprobate numai cele care nu necesită cheltuieli.

Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Cristina Iliescu, bugetul de 3,14% alocat educaţiei, din Produsul Intern Brut, este apreciat de ministrul educaţiei, Remus Pricopie, ca fiind mult mai mare comparativ cu bugetele alocate în anii anteriori.

"Acest buget pentru 2013 ne asigură funcţionarea normală a ministerului educaţiei şi a sistemului de educaţie, acoperind toate cheltuielile de salarii, inclusiv drepturile salariale câştigate de cadrele didactice în baza unor decizii judecătoreşti.

"Acoperim bursele elevilor, toate celelalte ajutoare pentru elevi, continuăm investiţiile", a declarat Remus Pricopie. 

Deputatul PDL Raluca Turcan a apreciat obiectivele bugetului educaţiei din acest an ca fiind unele stimulatoare.

Raluca Turcan susţine, însă, că acestea nu au în totalitate acoperire financiară.

"Aceste obiective, din păcate pentru noi, ca oameni cărora ne pasă de ceea ce se întâmplă în educaţie, nu au ancorare bugetară. De aceea cred eu că ar trebui să suplimentăm", a preciazat deputatul PDL. 

Liderii federaţiilor reprezentative din educaţie susţin în continuare necesitatea alocării a 6% din Produsul Intern Brut, apreciind că bugetul alocat în 2013 este unul de tranziţie.  

De miercuri, dezbaterile proiectului de buget se vor muta în comisiile reunite de buget-finanţe ale celor două Camere. Plenul reunit va discuta bugetul marţea viitoare, urmând ca textul să fie adoptat cel mai târziu sâmbătă, 9 februarie.


Etichete Victor PontabugeteducaţiesănătatedezbatericheltuieliEugen NicolăescuFMIcoplată

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live