Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 09 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

11 Iulie 2019
Vizualizari: 2940
Comentează add

Primul sistem rusesc S-400 ajunge în Turcia Primul sistem rusesc S-400 ajunge în Turcia - Conține video

radu-dobritoiu

Cu toate că Statele Unite au avertizat Turcia că va suporta sancţiuni dacă va cumpăra tehnică militară din Rusia şi Washington-ul a blocat pentru moment livrarea de aeronave F-35, Ankara nu ţine cont de aceste semnale clare transmise atât public cât şi pe canale diplomatice oficiale.

Primul sistem de apărare antiaeriană S-400 este în drum spre Turcia unde urmează să ajungă în această săptămână. Conform presei din Turcia care citează surse militare, aeronavele ruseşti de transport având la bord componentele primului sistem de apărare S-400 au părăsit baza aeriană din Rusia, de lângă oraşul Tver, la nord-vest de Moscova. Potrivit Habertürk TV, 9 tehnicieni militari ruşi au ajuns deja în Turcia pentru a supraveghea transportul şi instalarea sistemului S-400. Primul sistem S-400 turcesc va fi instalat în apropiere de capitala Ankara. Achiziţia sistemelor de apărare antiaeriană din Rusia va costa Turcia aproximatic 2,5 miliarde de dolari.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că sistemul S-400 a fost îmbarcat în aeronave, dar a evitat să spună data sosirii. Conform TASS, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitry Peskov , a declarat că livrarea sistemului de apărare antiaeriană către Ankara se derulează conform contractului încheiat între Rusia şi Turcia.

Această achiziție a Turciei poate fi considerată un cal troian în sistemul defensiv anti-aerian al Alianţei și este începutul nuanțării relațiilor dintre Ankara şi NATO. Oficialii americani au amenințat deja Turcia cu scoaterea țării din programul F-35 și instituirea de sancțiuni dacă va achiziționa aceste sisteme de rachete.

S-400 - sau SA-21 Growler, cum este cunoscut în interiorul NATO - este unul dintre cele mai dezvoltate sisteme de apărare anti-aeriană din lume. Când este instalat într-un sistem extins, S-400 are capacitatea de a doborî o gamă largă de ţinte inclusiv drone de luptă, aeronave şi rachete de croazieră.

Rachetele anti-aeriene de rază lungă S-400 au intrat în dotarea forțelor ruse din anul 2007 și sunt destinate să distrugă ținte aeriene pe o rază de 200 de km, respectiv un diametru de 400 de kilometri și o altitudine de până la 35 de km. Chiar dacă propaganda rusă arată că aceste rachete sunt foarte bune, ele încă nu au fost testate într-o confruntare majoră.


Sistemul de apărare anti-aeriană Patriot oferit de Statele Unite a fost deja testat în războaiele din Irak, de Israel şi în alte situaţii reale de luptă. Pentru prima dată pe teritoriul Europei, luna trecută, în cadrul exerciţiului NATO Saber Guardian, s-a tras cu rachetele Patriot la Capu Midia.

Aceste sisteme, în cea mai nouă versiune, au fost cumpărate şi de România. Turcia ar fi avut acces la aceste sisteme de apărare anti-aeriană dar a preferat colaborarea cu Rusia pentru S-400. De altfel, Ankara şi-a anunţat intenţia de a colabora cu Rusia pentru viitoarele sisteme S-500.
 


Etichete Exclusiv RadioS-400 TurciaSisteme S-400 in Turcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live