Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

13 Ianuarie 2021
Vizualizari: 138
Comentează add

În Camera Reprezentanţilor a fost demarată o procedură separată de punere sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitarea asaltului de săptămâna trecută asupra Capitoliului.

Primul președinte SUA, vizat de două ori de procedura de impeachment

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

  Foto: wikipedia.org

Camera Reprezentanţilor a Congresului american i-a cerut vicepreşedintelui Mike Pence să declanşeze procedurile de demitere a preşedintelui Donald Trump în baza Amendamentului 25 la Constituţia Statelor Unite.
 
Acesta prevede că şeful statului poate fi îndepărtat dacă mai mult de jumătate din cabinetul său constată că este incapabil să îşi îndeplinească atribuţiile. Mesajul către Pence, adoptat prin votul majorităţii congresmenilor, are valoare simbolică dat fiind că vicepreşedintele a afirmat deja că nu va iniţia o astfel de măsură în condiţiile în care mandatul lui Trump expiră în doar o săptămână.
 
Între timp, în Camera Reprezentanţilor a fost demarată şi o procedură separată de punere sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitarea asaltului de săptămâna trecută asupra Capitoliului. Trump devine, astfel, primul preşedinte din istorie care este vizat de două ori de o procedură de impeachment.
 
Reporter: Departamentul  Justiției și FBI-ul au arătat ieri că tratează investigația asupra insurecției împotriva congresului de la 6 ianuarie drept o anchetă contra teroristă internațională. Procurorul în exercițiu al Statelor Unite pentru districtul Columbia, Michael Sherwin, a spus ieri, într-o conferință de presă, că procurorii federali vor investiga absolut toate aspectele, informațiile financiare, ca și pe cele privind călătoriile celor suspectați pentru violențele de la Capitoliu. Departamentul Justiției a stabilit un grup de lucru format din înalți oficiali ai securității naționale, care să investigheze cazurile de insurecție și conspirații ce ar veni cu sentințe de 20 de ani de închisoare, a spus Sherwin.
 
Michael Sherwin: În plus, facem o prioritate din cazurile în care au fost implicate arme și echipamente de distrugere, au fost găsite bombe artizanale în afara Capitoliului.
Reporter: Un număr crescând de republicani se alătură democraților în procesul așa-numit de impeachment, de punere sub acuzare în Congres a președintelui. Deputata Liz Cheney, membră a conducerii republicane din Congres, a anunțat aseară că va vota pentru destituirea președintelui: "Președintele Statelor Unite a chemat mulțimea, a creat-o şi a aprins flacăra atacului. Tot ce a urmat a fost cauzat de el. Nu a existat niciodată o mai mare trădare a președinției și a jurământului față de Constituție, comisă de un președinte al Statelor Unite", a arătat Liz Cheney într-o declarație.
 
(PH)
 

Etichete Donald TrumpSUAimpeachment(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live