Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

1 Martie 2021
Vizualizari: 214
Comentează add

Instanţa a constatat că fostul preşedinte Sarkozy, avocatul său şi un fost înalt magistrat au încheiat "un pact de corupţie, o faptă calificată de o gravitate excepţională".

Primul preşedinte al Franţei condamnat la închisoare cu executare

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Nicolas Sarkozy. Foto: Arhivă

Nicolas Sarkozy este primul preşedinte al Franţei condamnat la închisoare cu executare.

Sentinţa pronunţată cu mai puţin de o oră în urmă de Tribunalul Penal din Paris este de 3 ani de închisoare, dintre care 2 cu suspendare. Corespondenta noastră, Daniela Coman, are mai multe informaţii:


Reporter: Fostul preşedinte a fost condamnat pentru acuzaţii de corupţie şi trafic de influenţă în aşa-numita "Afacere a ascultărilor telefonice", care a izbucnit în 2014, la doi ani după ce Nicolas Sarkozy îşi încheiase mandatul de şef al statului.

Tribunalul l-a găsit vinovat că a încercat să obţină prin intermediul avocatului său informaţii secrete de la un magistrat despre conţinutul interceptărilor făcute de procurorii francezi în alt dosar al său privind presupusa contribuţie ilegală a familiei Bettencourt, deţinătoarea firmei L'Oreal, la campania sa electorală din 2012.

Instanţa a constatat că fostul preşedinte Sarkozy, avocatul său şi un fost înalt magistrat au încheiat "un pact de corupţie, o faptă calificată de o gravitate excepţională".

Cei doi complici, avocatul şi magistratul, au primit aceeaşi pedeapsă, de 3 ani de închisoare, dintre care unul cu executare. Anchetatorii au descoperit că fostul preşedinte avea un număr de telefon înregistrat pe alt nume pentru a putea vorbi cu avocatul său, fără să fie interceptat de procurori.

Pe toată durata acestui proces, Nicolas Sarkozy a declarat că este nevinovat şi a negat categoric pactul de corupţie care i-a fost imputat. Fostul preşedinte mai are procese în derulare, unul privind finanţarea campaniei electorale din 2012 şi altul privind presupusa primire de fonduri de la fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi pentru campania electorală din 2007.

În 2011, un alt fost preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru angajări fictive pe când era primar al Parisului, înainte de a deveni şef al statului.


Etichete frantanicolas sarkozycondamnare(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live