Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 29 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Laura Stoican, Olt

19 Septembrie 2010
Vizualizari: 7036
Comentează add

Satul neolitic, de acum 5.000 de ani, este format din şase colibe în mărime naturală de lut pictate, cu vetre şi mobilier interior din lut, ridicate în aer liber pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare.

Primul parc arheologic neolitic din România, deschis în Olt

laura-stoican-olt

Arheoparc de tip neolitic, în localitatea Drăgăneşti-Olt. Foto: Agerpres.

Primul arheoparc din România de tip neolitic, cel din Câmpia Boianului, zona Draganeşti-Olt, a fost deschis publicului vizitator.

Iniţiatorul şi promotorul arheoparcului de tip neolitic, care reconstituie o aşezare specifică pentru cultura Gumelniţa, este directorul Muzeului Câmpiei Boianului, care a explicat că arheoparcul în aer liber seamnă cu o veritabilă uliţă de sat.

Acesta a reconstituit la Drăgăneşti un sat după tipul aşezărilor neolitice, specifice culturii Gumelniţa, ale căror urme au fost descoperite la Drăgăneşti.

Satul neolitic, de acum 5.000 de ani, este format din şase colibe în mărime naturală de lut pictate, cu vetre şi mobilier interior din lut, ridicate în aer liber pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, intrarea făcându-se pe o punte din lemn.

O colibă este reprezentativă pentru o locuinţă de pescar, alta pentru agricultor, alta pentru olar, dar toate au în interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelete pentru gospodarie şi practicarea diferitelor ocupaţii, atelier de fierărie, troiţă, muzeu de arheologie, expoziţii permanente de etnografie şi artă amenajate într-un conac istoric, precum şi o expoziţie de istorie a pompierilor.

În cadrul parcului neolitic a fost reconstituită şi o locuinţă lacustră, folosită în vechime pentru depozitarea proviziilor pentru că aşezările erau ridicate pe văi des inundate.

Muzeul în aer liber ar urma să fie punctul de plecare al unui circuit turistic care va cuprinde alte obiective de interes cultural din nouă localităţi din judeţul Olt.

Inaugurarea arheoparcului s-a făcut în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale şi a 100 de participanţi din 24 de ţări, care se află în aceste zile în România, cu ocazia Conferinţei Internaţionale de Arheologie Aeriana AARG 2010.


Etichete Ştiri Sud-VestneoliticCâmpia BoianuluiarheoparcDrăgăneştiOltGumelniţamuzeu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live