Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

28 Ianuarie 2017
Vizualizari: 2271
Comentează add

Muzeul virtual care are ca tematică Holocaustul este o iniţiativă a Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai

Primul muzeu virtual din lume despre Holocaust, inaugurat la Cluj-Napoca

adrian-lungu-salaj

 

Primul muzeu virtual din lume, care are ca tematică istoria Holocaustului, a fost lansat ieri, la Cluj-Napoca. Este o iniţiativă a Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Muzeul este structurat în cinci panouri tematice şi cronologice, al căror text este însoţit de documente, imagini, hărţi, tabele, grafice, dar şi înregistrări audio şi  video, iar în Şimleu Silvaniei a fost inaugurat un Memorial al copiilor ucişi în lagărele naziste. Nu au lipsit momentele de rugăciune şi s-au aprins lumânări.  

Urmaşi ai supravieţuitorilor Holocaustului, oameni de cultură, elevi şi studenţi, prezenţi  în Şimleu Silvaniei s-au rugat pentru copiii exterminaţi de nazişti şi au participat la dezvelirea unei plăci comemorative la sinagoga din localitate.  

Profesorul Daniel Stejăreanu, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord: "Acest Memorial nu se adresează doar copiilor din Şimleu Silvaniei, ci se adresează tuturor copiilor, peste un milion jumate de copii care au fost exterminaţi în timpul Holocaustului. Am încercat să concentrăm toate activităţile noastre pe partea educaţională, dar şi pe partea memorială. Vom reda Muzeului de la Şimleu Silvaniei o placă memorială, care va conţine 546 de nume de familie ale copiilor cu precădere din Şimleu Silvaniei, care au fost deportaţi şi ucişi în perioada Holocaustului.

Ne aducem aminte în fiecare an de această dată, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, unii spun că este o aniversare, penrtu că lagărul din Polonia a fost eliberat de către trupele aliate. Alţii spun că este un moment trist, în care s-au descoperit cadavrele celor care au fost exterminaţi în perioada anilor 1942-1945, în acest lagăr. de aceea, la Şimleu şi în judeţul Sălaj, am încercat în fiecare an să organizăm evenimente cu impact educaţional, să încercăm să îi conştientizăm de cea mai mare tragedie a istoriei recente a Europei".

Evenimentele organizate pentru comemorarea victimelor Holocaustului vor continua luni, 30 ianuarie, la Zalău, cu o conferinţă internaţională pe probleme de antisemitism, la care sunt aşteptaţi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuţ, şi consulul general al Ungariei în România, Excelenţa sa, Mile Lajos.


Etichete HolocaustClujŞimleuDaniel Stejăreanumuzeuevreisinagoga

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live