Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

3 Aprilie 2015
Vizualizari: 1323
Comentează add

Peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din străinătate se reunesc zilele acestea la Bucureşti, în primul Congres al Diasporei Unioniste.

Primul Congres al Diasporei Unioniste, la București

amalia-bojescu

Foto: Arhivă Agerpres.

Este pentru prima dată, când românii de pe ambele maluri ale Prutului vor identifica dificultățile cu care se confruntă în țările unde trăiesc.

Principala problemă este lipsa dialogului cu statul român, a spus Iulia Modiga, reprezentanta Plaformei Unioniste "Acţiunea 2012".

Iulia Modiga: "Statul român nu investe;te suficient de mult în crearea unei direcții de dialog instituțional, coerntă, concretă cu acești români care se simt de multe ori ai nimănui. După ce că sunt desrădăcinați sau resimt dorul de casă în mod acut, lipsa aceasta de dialog cu instituțiile statului român îi face și mai singuri acolo unde sunt ei".

Reporter: Ați ridicat aceste probleme autorităților de la București?

Iulia Modiga: Statul român ar trebui să organizeze în fiecare an un astfel de congres sau o reuniune a românilor plecați în străinătate. Însă acest lucru nu are loc, astfel încât noi, societatea civilă, am și reușit să organizăm un astfel de eveniment. Este pentru prima dată, când diaspora care militează pentru unirea României cu Republica Moldova vine la București.

Reporter: Ce trebuie făcut pentru promovarea tradițiilor și a culturii românești peste hotare pentru ca românii să păstreze aceste valori?

Iulia Modiga: Vor fi prezenți și niște experți în etnografie care vor discuta cu românii din diaspora despre cum anume poate fi conservate tradițiile și tot ceea ce ține de acest aspect cultural. România și Republica Moldova au în comun istoria, limba, tradițiile, astfel încât se va pune foarte mult accent în aceste zile pe aceste aspecte comune.


Etichete asociatiiRepublica MoldovaCongres al Diasporei UnionisteBucurestiIulia ModigaPlaforma Unionista "Acţiunea 2012"diasporaRomaniaetnografieguvernpromovaretraditiiunire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live