Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

24 Iunie 2018
Vizualizari: 603
Comentează add

O instanţă judecătorească a soluţionat primul caz de insolvenţă a persoanei fizice.

Primul caz de insolvenţă a unei persoane fizice

iulian-olescu

La aproape şase luni de la intrarea în vigoare a legii falimentului personal, o instanţă judecătorească a soluţionat, zilele trecute, primul caz de insolvenţă a persoanei fizice. Este vorba despre un om de afaceri din Constanţa care nu şi-a mai putut achita datoriile.

La mijlocul săptămânii pe care o încheiem a fost înregistrat, în Constanţa, primul caz de insolvenţă personală. Legea care reglemeentează această procedură este în vigoare încă de la începutul anului, însă nu s-a aplicat până acum deoarece ea prevede două tipuri de acţiune.

Prima este cea prin lichidarea de active, adică prin valorificarea tuturor posesiunilor persoanei implicate şi prin ştergerea datoriilor în unu, trei sau cinci ani, după caz. Cealaltă presupune insolvenţa prin restructurare pe bază de plan, prin intermediul unor comisii de insolvenţă pe care trebuie să le înfiinţeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Dacă cea de-a doua ar putea fi aplicată abia din septembrie, după ce se vor încheia procedurile de pregătire profesională a administratorilor şi a celor administrative, de înfiinţare a comisiilor, prima ar fi trebuit să se poată aplica încă de la intrarea în vigoare a legii, spunea avocatul Gheorghe Piperea.

Gheorghe Piperea: Deranjant este că, pentru consumatorii care chiar ar avea nevoie de o a doua şansă, mai ales în oraşe ca Bucureşti, procedura aceasta nu este aplicabilă pentru că se interpretează greşit de către instanţă, că nu ar fi în vigoare, pe motiv de neconstituire la timp a acelor comisii de insolvenţă. Dar, pe de altă parte, lichidarea aceasta nici nu este o fericire, lichidarea activelor, pentru că poate să însemne chiar şi lichidarea casei în care locuieşte, dar probabil că oamenii ar putea să prefere varianta în care să lichideze casa, că să li se şteargă datoriile, decât să stea şi să se chinuie sufocaţi, captivi, în astfel de contracte, cu băncile, cu furnizorii de utilităţi, cu statul, cu Fiscul, ani de zile, şi să aibă o jumătate de viaţă, şi nu o viaţă adevărată.

Avocatul Gheorghe Piperea mai precizează că darea în plată este, practic, o variantă simplificată a insolvenţei pe baza lichidării de active, care se aplică numai în cazul relaţiei cu banca şi numai pentru imobilul cu destinaţie de locuinţă.


Etichete insolventaprimul cazfinante

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live