Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! (Continuare) Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

27 Iulie 2022
Vizualizari: 383
Comentează add

Un oficial turc a declarat că toate detaliile au fost rezolvate, inclusiv o rută sigură pentru nave, care nu va necesita curățarea minelor marine.

Primele exporturi de grâne din Ucraina vor avea loc probabil săptămâna asta

sergiu-stet

    Foto: Arhivă.

Cartierul general de supraveghere a exporturilor de cereale ucrainene urmează să fie dezvăluit miercuri, 27 iulie, la Istanbul, iar un înalt oficial turc a declarat că prima navă cu cereale va pleca probabil dintr-un port de la Marea Neagră peste câteva zile.
 
Reuters amintește că Rusia și Ucraina au încheiat vineri un acord intermediat de Turcia și ONU care prevede reluarea exporturilor de cereale și îngrășăminte, care au fost blocate de război, pentru a atenua o criză alimentară internațională.
 
Centrul comun de coordonare (JCC) din Istanbul va supraveghea plecările din trei porturi ucrainene în care navele trebuie să evite minele marine și va efectua inspecții pentru posibile arme în navele care vor sosi. Toate navele vor trece prin apele turcești.
 
Un oficial turc a declarat că toate detaliile au fost rezolvate, inclusiv o rută sigură pentru nave, care nu va necesita curățarea minelor marine. "Nu va dura mai mult de câteva zile. Se pare că primele cereale vor fi încărcate săptămâna aceasta, iar exportul lor din Ucraina va avea loc", a spus oficialul, care a vorbit sub condiţia anonimatului.
 
Acordul a fost pus aproape imediat în pericol, după ce forţele ruseşti au lansat rachete de croazieră asupra portului Odesa, cel mai mare al Ucrainei, sâmbătă dimineața, la doar 12 ore după ceremonia de ratificare de la Istanbul.
 
Dar atât autorităţile de la Moscova, cât și cele de la Kyiv au spus că vor continua acordul - primul progres diplomatic major din cursul conflictului care a intrat în cea de-a şasea lună. Toate părțile vor desemna reprezentanți la JCC pentru a monitoriza implementarea acordului.
 

Etichete cerealeexportgrâneUcrainaalimente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live