Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

22 Ianuarie 2020
Vizualizari: 276
Comentează add

3.000 de participanţi sunt la această ediţie: lideri de state, şefi de guverne, de companii şi organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi din 115 economii ale lumii

Prima zi a Forumului economic de la Davos

simina-botar

 

Cel mai în vârstă participant, 92 de ani, este Sir David Attenborough, faimoas în întreaga lume pentru comunicările din zona ştiinţelor naturii. Cel mai tânăr, un fotograf din Africa de Sud, în vârstă de 16 ani.

A fost dat publicităţii tradiţionalul raport privind riscurile globale pentru 2020, care aduce pe primele locuri probleme legate într-un fel sau altul de modificările climatice. Nu este singura opinie.

Participă şi Crucea Roşie internaţională cu propriul sondaj, în care generaţia născută la sfârşitul mileniului trecut, milenialii, pun corupţia, şomajul şi sărăcia în creştere în capul listei cu temeri alături de terorism şi războaie. Dar tocmai de aceea, este preţuit Forumul de la Davos, este o arenă de dezbatere a felului cum vrem să arate viitorul.

Preşedintele american, Donald Trump, care participă după o absenţă de o ediţie, s-a întâlnit cu şefa comisiei europene, doamna Ursula von der Leyen. Domnul Trump a spus că întâlnirea a fost foarte bună, dar este citat de agenţiile de presă, ameninţând că în cazul unor negocieri comerciale infructuoase cu Uniunea Europeană, va impune tarife vamale de 25% importurilor din domeniul auto.

"Washington Post" cita administraţia de la Washington, care avertizează cu aceste noi taxe, dacă Franţa, Germania şi Marea Britanie nu vor acuza în mod formal Iranul pentru încălcarea acordului nuclear.

Forumul Economic de la Davos s-a deschis ieri, sub semnul riscurilor sau ameninţărilor modificărilor climatice. Principalele două figuri care au simbolizat dezbaterile care au loc în lume au fost preşedintele Statelor Unite ale Americii şi activista suedeză pentru mediu, Greta Thunberg.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a folosit argumentele campaniilor duse în trecut la nivel mondial. "Ni s-a prezis criza suprapopulării în 1960, foametea în masă în anii '70 şi epuizarea rezervelor de petrol în anii '90. Nu vom permite unor socialişti radicali să ne distrugă economia, să ducă de râpă ţara sau să ducă la eradicarea libertăţii" a spus Donald Trump, după ce a formulat următorul apel: 

Donald Trump: "Nu e momentul pentru pesimism, e timpul pentru optimism. Pentru a cuprinde posibilităţile pe care le oferă ziua de mâine trebuie să respingem perenii profeţi ai zilei de apoi şi prezicerile unei apocalipse iminente". 

Replica a venit de la Greta Thunberg, care a pledat categoric pentru sistarea oricăror investiţii în combustibili fosili, a subvenţiilor pentru aceşti combustibili şi chiar renunţarea la investiţiile în derulare. 

Greta Thunberg: "Ca să fie clar, nu avem nevoie de o economie cu emisii de carbon reduse, nu trebuie să reducem emisiile de carbon, trebuie să le sistăm. Aici nu vorbim de stânga sau de dreapta, nu ne pasă câtuşi de puţin de politica voastră de partid. Din perspectiva sustenabilităţii, dreapta, stânga, centrul, toţi au eşuat şi ajungi din nou la concluzia: lumea noastră de astăzi e în flăcări". 

Ca în fiecare an, şi anul acesta Forumul Economic de la Davos alege câteva teme principale. Anul acesta sunt şapte: nişte economii mai echitabile, business mai bun, un viitor mai sănătos, viitorul locurilor de muncă, tehnica pentru binele omenirii dincolo de geopolitică şi cum să salvăm planeta.

Şi tot ca în fiecare an, a fost publicat raportul pentru 2020 al riscurilor globale, un documente extrem de interesant, mai ales dacă-l urmăriţi în evoluţiile comparate în cei 15 ani de când se publică.

Pe primele cinci locuri anul acesta, la riscurile pe termen lung, sunt problemele legate într-un fel sau altul de climă, fie că e vorba de pierderi în biodiversitate, de manifestări extreme ale vremii sau eşecul acţiunilor în domeniul climatic. Problemele societale, accidentele în infrastructura cibernetică, bolile infecţioase sau bulele în investiţii, acestea încheie anul acesta plutonul.


Etichete DavosForum economicDavid AttenboroughDonald TrumpUrsula von der LeyenGreta Thunberg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live