Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

1 Februarie 2021
Vizualizari: 125
Comentează add

La parlament în scurt timp se deschide o nouă sesiune, prima integrală pentru senatorii și deputații aleși în decembrie.

Prima sesiune a noului Parlament

amalia-bojescu

Foto: Agerpres.

La parlament în scurt timp se deschide o nouă sesiune, prima integrală pentru senatorii și deputații aleși în decembrie.

Ei au ca prioritate adoptarea legii bugetului de stat, dar coaliția de guvernare mai vrea să impună pe agendă modificarea legilor justiției și inițierea unor reforme considerate esențiale pentru societate. Partidele din opoziție vor încerca să testeze soliditatea majorității și să aducă cât mai multe amendamente la proiectele guvernului și ale coaliției.

La această oră sunt în desfășurare în paralel ședințele birourilor permanente de la Senat și Camera Deputaților, care vor stabili oficial programul legislativului pentru această săptămână.

Cele două camere se vor reuni apoi de la ora 15:00 în ședințe de plen în care se vor alege structurile de conducere, mai puțin președintele.

Este vorba de vicepreședinți, secretari și chestori. La Senat s-a anunțat deja și agenda ședinței de plen, având pe ordinea de zi respingerea propunerilor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală inițiate de PSD în legislatura anterioară și declarate neconstituționale.

Senatul este prima cameră sesizată. De altfel, corectarea legilor justiției este una dintre prioritățile în această sesiune parlamentară.

La fel, inițierea unor reforme în domeniile pensiilor, salarizării, educației și sănătății. Însă proiectul care va fi dezbătut cu celeritate în parlament în perioada următoare este cel al bugetului de stat pentru acest an, document care, potrivit premierului Florin Cîțu, va intra în dezbaterea legislativului săptămâna viitoare.

Din opoziție, PSD critică proiectul de buget, despre care spune că este unul de austeritate și vine cu o variantă proprie, în care arată că sunt bani pentru salarii și pensii, iar în acest sens social-democrații anunță că vor depune mai multe amendamente la proiectul Guvernului.

Şi tot din opoziție Alianța pentru Unirea Românilor vrea ca banii destinați de la stat acestei formațiuni politice să fie direcționați către construcția unui spital.

(RS)


Etichete parlamentsesiune(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live