Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Popușoi, Radio Chișinău

21 Martie 2019
Vizualizari: 722
Comentează add

În discursul său în plenul Parlamentului, președintele Igor Dodon a îndemnat deputații să înceapă negocierile pentru formarea guvernului.

Prima şedinţă a noului Parlament al Republicii Moldova

cristina-popusoi-radio-chisinau

 Chișinău. Foto: Arhivă.

Parlamentul Republicii Moldova, ales la 24 frbruarie, s-a întrunit joi, 21 martie, în prima sa şedinţă. La Chişinău încă nu s-a constituit o majoritate parlamentară. La şedinţa care a durat mai puțin de o oră a participat și președintele Igor Dodon.

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a prezentat raportul privind rezultatele alegerilor și validarea mandatelor deputaților aleşi. El a declarat că în pofida contestațiilor nu au existat încălcări care să fi influențat rezultatele votului. În discursul său în plenul Parlamentului, președintele Igor Dodon a îndemnat deputații să înceapă negocierile pentru formarea guvernului.

Şeful statului a subliniat că nu va accepta ceea ce el a numit o guvernare de transfugi de la un partid la altul. Deocamdată nu că nu a fost formată o majoritate parlamentară.

Partidul Democrat precum și cel al Socialiștilor au invitat la negocieri blocul ACUM pentru formarea unei majorități, însă reprezentanții opoziției au declarat că nu vor face alianțe cu partidele oligarhice şi cele antieuropene.

În noul parlament ales în premieră în baza unui sistem de vot mixt au intrat 35 de deputați socialiști, 30 de la Partidul Democrat, 26 din partea blocului ACUM, 7 de la Partidul Şor și trei parlamentari independenți.

După constituirea Parlamentului urmează a fi aleasă conducerea legislativului și constituite grupurile parlamentare.

Şedință s-a desfășurat pe fundalul unui protest la care au participat și câțiva deputați ai blocului ACUM  care au acuzat autoritățile de hărțuire și intimidare a opoziției. Protestatarii au cerut libertate pentru doi activiști ai platformei Demnitate și Adevăr, condamnați ieri la închisoare în două dosare, calificate de opoziție ca fiind politice.


Etichete ChişinăuIgor DodonparlamentalegeriRepublica MoldovaMihai Poalelungi,Demnitate și Adevăr,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live