Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prima scădere importantă a excedentului de certificate de emisii de CO2

Agenția Europeană pentru Mediu a comunicat prima scădere importantă a excedentului de certificate de emisii de dioxid de carbon pe piața europeană.

Prima scădere importantă a excedentului de certificate de emisii de CO2

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Octombrie 2016, 09:32

Agenția Europeană pentru Mediu a comunicat, astăzi, prima scădere importantă a excedentului de certificate de emisii de dioxid de carbon pe piața europeană.

Gazele cu efect de seră, emise în cursul activităţii umane - că vorbim de marea industrie sau de simpla folosire a automobilului personal - contribuie semnificativ la fenomenul de încălzire globală – susţin specialiştii în domeniu. Urgenţa de reducere a poluării a condus la crearea pieţei aşa-numitelor „certificate de carbon”.

Ce este un certificat de carbon? Ei bine, este o autorizaţie ce reprezintă o tonă de dioxid de carbon neemisă în atmosferă.
Emisiile globale de gaze cu efect de seră au fost reglementate, în 1997, prin Protocolul de la Kyoto, de ţările dezvoltate, care sunt şi cei mai mari poluatori.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Ele s-au angajat să reducă cu 80%, până cel în 2050, faţă de 1990, trei dintre cele mai periculoase gaze, care s-ar afla la originea încălzirii globale: dioxidul de carbon, metanul şi oxid de azot.

Ulterior, la tratat au aderat şi alte ţări, în total 169. Potrivit documentului, fiecare stat are o cotă de emisii de gaze cu efect de sera. Ţările care au depăşit aceste cote pot cumpăra certificate de la cele care NU s-au folosit de ale lor, respectiv de la cele mai puţin dezvoltate şi care poluează mai puţin.

În Uniune, avem Sistemul European de comercializare a certificatelor de carbon, ce controlează emisiile poluante și le permite instalațiilor industriale - din producția de energie, oțel, ciment, rafinare – să-şi comercializeze cotele de emisii alocate.

Potrivit anunţului de astăzi al Agenției Europene pentru Mediu, avem de-a face cu prima scădere de amploare a surplusului de certificate de carbon, deţinut de europeni, din 2008, de când au fost impuse cotele.

Responsabile de această situaţie sunt industriile poluante. Prețul a ceea ce este considerat de unii ca ''un drept de a polua'' este atât de scăzut, încât companiile nu sunt stimulate să investească pentru a polua mai puțin.

De aceea, Comisia Europeană intenţionează să dubleze, în viitor, preţul certificatelor, pentru a-i determina pe poluatori să ia măsuri.

Din fericire, surplusul european de certificate de carbon rămâne substanțial, reprezentând o rezervă de un an de emisii, în cadrul sistemului european.