Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prima rundă de negocieri a acordului dintre UE şi SUA, încheiată

Discuţiile privind parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii dintre UE şi SUA au avut loc săptămâna trecută la Washington şi vor continua în octombrie la Bruxelles.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 16 Iulie 2013, 12:07

Uniunea Europeană şi Statele Unite au încheiat cu succes prima rundă de negocieri a acordului de liber schimb.

Discuţiile au avut loc săptămâna trecută la Washington şi vor continua în octombrie la Bruxelles.

Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii, cum se numeşte oficial acordul de liber schimb, ar urma sǎ devinǎ cel mai ambiţios acord comercial şi industrial conceput vreodatǎ între europeni şi americani.

El ar urma sǎ includǎ 50 la sutǎ din producţia industrialǎ mondialǎ, 30 la sutǎ din comerţul internaţional şi 20 la sutǎ din investiţiile strǎine directe.

Uniunea Europeanǎ şi Statele Unite sunt deja parteneri extrem de activi, cu schimburi care au depǎşit anul trecut 500 de miliarde de euro. Noul acord va lega şi mai puternic, din punct de vedere economic, cele douǎ pǎrţi.

Audio: Prima rundă de negocieri a acordului de liber schimb, încheiată.

La cererea Franţei, domeniul cultural şi cel al audiovizualului sunt exceptate, cel puţin pentru moment, din acord .

Parisul se teme cǎ, fǎrǎ o politicǎ de protecţie culturalǎ, mai ales în materie de film şi imagine, Hollywood-ul va pune sub un con de umbră întreaga creativitate a Europei.

Experţii spun cǎ în virtutea acestui acord de liber-schimb, dupǎ renunţarea la taxe şi bariere vamale, precum şi dupǎ armonizarea unor reglementǎri, activitatea comercialǎ între cei doi parteneri ar putea creşte cu încǎ o sutǎ de miliarde de euro anual.

Comisia Europeanǎ aşteaptǎ de la acest acord un impuls pentru economia europeanǎ, greu marcatǎ de crizǎ.

Creşterea economicǎ în Europa ar putea înregistra, în consecinţǎ, un supliment de 0,5 la sutǎ.

De altfel, la finalul primei runde de negocieri, desfăşurată la Washington, negociatorul şef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, a vorbit a afirmat că acordul va duce la crearea de locuri de muncă şi la creştere economică atât pentru europeni, cât şi pentru americani.

În prima săptămână discuţiile au vizat accesul de piaţa al produselor agricole şi industriale, întreprinderile deţinute de stat, dar şi cele mici şi mijlocii, energia şi materiile prime, competiţia. Următorele negocieri vor avea loc pe 7 octombrie la Bruxelles.

Dacă totul va decurge conform programului, acordul ar urma să fie semnat, în cel mai optimist caz, în noiembrie anul viitor.

Sunt însă voci care spun că discuţiile s-ar putea prelungi până în 2015.