Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

19 Februarie 2016
Vizualizari: 559
Comentează add

Rețeaua Europeană pentru Drepturile Victimelor se dorește a fi platformă de discuții și schimb de experiență între specialiști și factori de decizie din statele membre.

Prima reuniune a Rețelei Europene pentru drepturile victimelor Prima reuniune a Rețelei Europene pentru drepturile victimelor - Conține audio

mihaela-mihai

La Amsterdam are loc astăzi, sub patronajul președinției olandeze a forului comunitar, prima reuniune a Rețelei Europene pentru drepturile victimelor.

Va fi prezentă și Vera Jourova, comisar european pentru justiție.
 
Rețeaua Europeană pentru Drepturile Victimelor se dorește a fi platformă de discuții și schimb de experiență între specialiști și factori de decizie din statele membre.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Rețeaua devine funcțională la trei luni de la intrarea în vigoare în întreaga Uniune Europene a unor norme noi menite să asigure o mai bună protecție pentru victimele infracțiunilor.

Este vorba de o nouă directivă comunitară care instituie o serie de drepturi cu forță juridică obligatorie și responsabilități clare pentru statele membre de a garanta respectarea acestor drepturi în practica de zi cu zi.

Obiectivul noilor norme este de a asigura respect și tratament fără discriminare pentru  toate victimele infracțiunilor, indiferent de natura delictului.

Astfel, potrivit noilor prevederi, autoritățile naționale din statele membre  au obligația să ofere victimelor informații legate de drepturile lor și asistență gratuită și în același timp  să le garanteze confidențialitatea cazului. 

Noile prevederi stipulează totodată că victimele au dreptul de a fi audiate și de a fi permament informate în legătură cu mersul procesului. În cazul în care victimele nu sunt de acord cu hotărârea de neîncepere a urmăririi penale, ele au to dreptul de a contesta decizia.

De asemenea, victimele au dreptul de a fi protejate atât de autorul infracțiunii, cât și de posibile abuzuri ale sistemul judiciar penal în sine.  O atenție specială este acordată protejării copiilor.

Un alt drept de care beneficiază victimele este de acela de a înțelege și de a se face înțeles.  În acest sens, autoritățile responsabile trebuie să comunice cu victimele într-un limbaj simplu și accesibil. Forma trebuie adaptată nevoilor specifice ale fiecărei victime, inclusiv nevoilor legate de vârstă, limbă și orice eventual handicap.

Nu sunt uitate nici rudele victimelor. Membrii de familie ale celor care își pierd viața beneficiază de aceleași drepturi ca și victimele directe, inclusiv de dreptul la informare, la asistență și despăgubiri. Membrii de familie ai victimelor în viață au, la rândul lor, dreptul la asistență și la protecție.

În prezent, Comisia Europeană monitorizează transpunerea noii directive în legislațiile naționale și sprijină statele membre în acest demers.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia Europeanaolandaamsterdamreteaua europeana pentru drepturile victimelorvera jurovadelict

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live