Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 August 2022
Vizualizari: 273
Comentează add

Reprezentanţi ai Centrului, ucraineni, ruşi, turci şi ai Naţiunilor Unite au verificat pregătirea portului Odesa, precum şi pe cea a navei, înainte de a autoriza plecarea.

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa spre Istanbul

radiojurnal

Foto: google maps.

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa spre Istanbul. Reluarea exporturilor ucrainene, blocate de invazia rusă, a devenit posibilă în urma acordurilor între Ucraina şi Rusia, mediate de ONU şi Turcia.

Se speră că acordul va atenua criza alimentară globală şi va scădea preţul cerealelor. Centrul Comun de Coordonare constituit în urma acordurilor anunţă că le-a cerut părţilor să asigure trecerea navei în siguranţă.

Reprezentanţi ai Centrului, ucraineni, ruşi, turci şi ai Naţiunilor Unite au verificat pregătirea portului Odesa, precum şi pe cea a navei, înainte de a autoriza plecarea.


Reporter: Turcia a declarat că vaporul cu 26.000 de tone de porumb ar urmă să oprească mâine pentru inspecție la Istanbul, după care va pleca spre în Liban, a doua cea mai dependentă țară de grânele ucrainene după Republica Moldova. Ankara a adăugat că sunt planificate transporturi suplimentare în următoarele săptămâni.

Turcia, sprijinită de ONU, inspectează navele pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme. Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, spune că Ucraina, împreună cu partenerii, face azi încă un pas pentru a preveni foamea în lume. Ministrul afirmă că deblocarea porturilor va aduce venituri economiei de cel puțin 1 miliard de dolari și oportunitatea planificării sectorului agricol pentru anul viitor.

Potrivit autorităților de la Kiev, alte 16 nave sunt gata de plecare. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat primul transport de cereale și a lăudat Turcia pentru rolul său în implementarea înțelegerii, valabilă pentru 120 de zile, cu posibilitatea reînoirii dacă ambele părți sunt de acord. Ucraina și Rusia asigură în mod normal aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu, iar blocarea cerealelor ucrainene a contribuit la o criză a produselor precum pâinea și pastele, care au devenit mai scumpe.

La fel, uleiurile alimentare și îngrășămintele. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a numit transportul o alinare pentru lume și a îndemnat Moscova să respecte partea sa din acord.

BBC aminteşte că înțelegerea a fost amenințată la o zi după semnarea documentelor la Istanbul, când Rusia a lansat două rachete asupra portului Odesa.


Etichete ucrainacerealeturciaodesa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live