Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

22 Februarie 2019
Vizualizari: 774
Comentează add

Lansarea va avea loc din Florida, SUA. Israelul ar deveni, astfel, cea de-a patra ţară care atinge suprafaţa satelitului natural al Pământului

Prima misiune spaţială israeliană spre Lună, fără echipaj

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

 

Up-date ora 4.00: La ora 3 şi 45 de minute a fostă lansat de la Cape Canaveral prima misiune spaţială israeliană spre Lună cu ajutorul unei rachete Falcon 9. Aselenizarea modulului este prevăzută la 11 aprilie.

Dacă Misiunea Spaţială Israeliană denumită Bereşeet va reuşi, Israelul va fi a patra ţară care atinge solul lunar după Statele Unite, Rusia şi China.

Centrul de comandă al Misiunii Spaţiale Israeliene se află la o bazîă a industriei aerospaţiale din Israel

Ştire iniţială: Modulul care ar urma să aselenizeze în jurul datei de 11 aprilie se numeşte Bereşeet, în limba ebaică. Numele i-a făcut pe unii să zâmbească când au aflat, la sfârşitul anului trecut, despre acest proiect. Cine a făcut cursuri de limba ebraică îşi aminteşte de "bereşeet" primul cuvânt din Geneză: "la început", un nume bun pentru prima încercare de a ajunge pe Lună. Cât de aproape de noi este trecutul văzut ca un pas spre viitor, care leagă lumile prin Cartea Sfântă!

În capsula care urmează să ajungă pe Lună se află şi o Biblie, cea originală, pe lângă două discuri numerice cu desene şi cântece, imagini şi simboluri israeliene, amintiri ale supravieţuitorilor Holocaustului, mărturii simbolice pentru generaţiile viitoare.

Dispozitivul care ar urma să aselenizeze are un metru înălţime şi doi metri lăţime, o greutate de 600 de kg, cea mai mare parte fiind carburant; pe Lună va ajunge la greutatea de 200 de kg. Este echipat doar cu câteva instrumente: un magnetometru, un obiectiv care va reflecta lumina laser de la o navă spaţială de pe orbită pentru o cât mai bună aselenizare şi o cameră de luat vederi.

Modulul este dotat cu celule solare şi baterii. Bugetul proiectului a fost mic: 100 de milioane de dolari. A fost finanţat prin donaţii private. dacă proiectul reuşeşte, Israelul va fi a patra ţară care a aselenizat după SUA, Uniunea Sovietică şi China. Nu este o misiune oficială guvernamentală - a declarat Jason Davis, de la Societatea Planetară. Dacă reuşeşte, înseamnă că va fi prima aterizare pe Lună neguvernamentală.

Modulul este proiectat să reziste la sol doar trei zile, în timp ce suprafaţa Lunii se încinge după răsărit. Peste pu'in timp. de la Cape Canaveral, o rachetă purtătoare Falcon 9 va lansa prima misiune spaţială israeliană spre Lună. 


Etichete Lunamisiune spatialaFalconBereşeetJason DavisSocietatea Planetară

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live