Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Teatru Național Radiofonic pentru copii Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

15 Decembrie 2012
Vizualizari: 1382
Comentează add

Fost locotent-colonel de miliţie, Dmitri Pavliucenkov a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu regim special pentru uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia în anul 2007.

Prima condamnare în cazul ziaristei Anna Politkovskaia

alexandru-beleavski-moscova

Depunere de flori sub un portret al ziaristei Anna Politkovskaia. Foto: AP.

Tribunalul municipal din Moscova l-a condamnat pe fostul locotent-colonel de miliţie Dmitri Pavliucenkov la 11 ani de lagăr cu regim special, pentru participarea la asasinarea în anul 2007 a cunoscutei jurnaliste de opoziţie Anna Politkovskaia.

El va plăti familiei victimei o compensaţie în valore de 3 milioan de de ruble (100 mii $).
 
În actul de acuzare se arată că Dmitri Pavliucenkov a făcut parte din grupul care a organizat asasinatul, condus de etnicul cecen Lom-Ali Gaitukaev, un cap al lumii interlope, care se află în acel moment închisoare. 

Făcînd uz de relaţiile sale, fostul miliţian a asigurat supravegherea domiciliului şi a deplasărilor victimei şi a procurat pistolul cu care această a fost ucisă, primind din partea interlopului Gaytukave (aflat atunci în închisoare) 150 de mii de dolari.

Sentinţa a nemulţumit ambele părţi, care au declarat deja că vor face recurs

Rudele Annei Politkovskaia au numit sentinţă "prea blândă”, iar apărarea - "ilegală şi nedreapta”, pentru că n-ar fi  ţinut cont de a "starea precară" a sănătăţii acuzatului, nici de faptul că şi-a recunoscut vină şi înaintea procesului a încheiat o înţelegere cu justiţia angajându-se să coopereze în schimbul reducerii pedepsei.

Familia Annei Politkovskaia consideră că fosul miliţian nu şi-a respectat angajamentul, deoarece nu a dezvăluit numele celui care a comandat asasinatul.

Comitetul pentru Investigaţii susţine însă că Dmitri Pavliucenkov i-a numit pe cei care s-au aflat în spatele crimei, numele acestora fiind menţionate de faţă cu el de interlopul Gaytukaev: oligarhul rus căzut în dizgraţie, Boris Berezovski, şi unul din liderii separatiştilor ceceni, Ahmed Zakaev, care, ambii, au primit azil poltic în Marea Britanie la începutul anilor 2000. 

Anna Politkovskaia, jurnalistă la publicaţia de opoziţie "Novaia gazeta”, a fost împuşcată pe 7 octombrie 2006, în plină zi, în liftul blocului din centrul Moscovei unde locuia.

Deţinătoare a numerose disctinctii jurnalitice ruse şi străine, ea şi-a cîştigată renumele datorită investigaţiilor curajoase, adesea riscante, ale abuzurilor comise autorităţile şi militarii ruşi în Cecenia, cât şi a criticilor deschise la adresă regimului Putin.

Asasinarea ei a provocat un văl de reacţii în întreagă lume, şi critici vehemente la adresă controversatelor comentarii ale preşedintelui Puţin ("acest asasinat provoacă actualei puteri din Rusia, cât şi [autorităţilor] din Republică Cecena, de care ea s-a ocupat în ultima vreme pe linie profesională, pierderi şi daune mult mai mari decât publicaţiile sale”).

Şase ani de la declanşarea anchetei

În dosarul Annei Politkovskaia mai figurează ca acuzaţi un alt fost ofiţer de miliţie, Serghei Hadjikurbanov, şi trei fraţi Mahmudov, nepoţi de frate ai lui Lom-Ali Gaytukaev, unul dintre aceştia, Rustam, fiind considerat de anchetatori executantul crimei.

În anul 2009, o curte de juri i-a declarat nevinovaţi pe Hadjikurbanov, fraţii Ibraghim şi Djabrail Mahmudov, dar verdictul a fost contestat iar anchetă reluată.

În cei 6 ani de la declanşarea anchetei, în ea au figurat în calitate de suspecţi şi au fost arestate peste 10 persoane, inclusiv miliţienii care au fost implicaţi în urmărirea jurnalistei.

Între cei mai notorii suspecţi s-au numărat colonelul Pavel Ryaguzov din cadrul FSB (Serviciul Federal de Securitate),  care ar fi furnizat asasinilor informaţii despre victimă din bază de date a serviciului secret, şi cunoştinţa acestuia, Shamil Buraev, şeful administraţie unui raion din Cecenia.

Ulterior aceştia au fost excluşi din dosarul Poltkovskaia, rămânând sub anchetă pentru alte infracţiuni.

Cineva "îi acoperă pe adevăraţii criminali"

Condamnarea lui Dmitri Pavliucenkov, judecat separat de restul inculpaţilor, este prima sentinţă într-un dosar extrem de complex, care nu răspunde însă la cea mai importantă întrebare: cine a comandat uciderea Annei Politkovskaia?

Chiar datele anchetei arată că agenţii serviciilor secrete, miliţienii cu grade şi funcţii mai mari sau mai mici, funcţionarii corupţi şi bandiţii care şi-au dat mâna în acest caz, sînt doar instrumentele crimei.

"Novaia gazeta", care, cu acordul autorităţilor, efectuează o investigaţie paralelă, consideră că ancheta nu a fost dusă pînă la capăt, pentru că, "cineva îi acoperă pe adevăraţii criminali".

Redactorul şef al publicaţiei, Dmitri Muratov, a declarat că organele de investigaţii tergiverseză în mod deliberat clarificarea situaţiei legate de numele celui care a comandat asasinatul, ceea ce însemnă că acesta face parte din categoria "celor mai intangibile persoane din Federaţia Rusa”.

În opina să însă, în ultima perioadă situaţia s-a schimbat şi e foarte posibil că şi conducerea Rusiei să dorească să ştie cine şi din ce motive a comandat acesta crimă.

Dmitri Muratov a spus că atît el cît şi colegii săi jurnalsti sînt nemulţumiţi "tabu-ul politic” care nu permite ca ancheta că fie dusă pînă la capat şi să stabilească numele aceste persoane, dar a apreciat că "acum” această posibilitate este "reală”.


Etichete Anna PolitkovskaiaDmitri Pavliucenkovprocesanchetăziaristasasinat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live