Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bujancă

15 Februarie 2018
Vizualizari: 553
Comentează add

beneficiarii programului "Prima Casă" vor putea urmări online stadiul analizei dosarelor. "Prima Maşină" s-ar putea transforma în "Prima Maşină Electrică sau Hibrid"

Prima Casă cu mai puţini bani, Prima Maşină ar putea fi reconfigurat

alina-bujanca

Foto: Arhivă

Programul "Prima Casa" pe 2018 va demara în a doua jumătate a lunii februarie - a declarat ieri, la Timişoara, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu. Acesta a afirmat că anul acesta s-au alocat 2 miliarde de lei fond de garantare pentru acest program, mai puţin decât în anii trecuţi. El a explicat că alocările sunt într-un trend descendent şi, cel mai probabil, va ajunge în 2021 la o alocare de 1,5 miliarde lei, iar ulterior ar putea fi chiar sistat.

Alexandru Petrescu a spus că programul se află într-o strategie de reducere a alocării deoarece la momentul la care a fost lansat a existat un blocaj la nivelul acordării creditelor imobiliare de către bănci, dar acest impas a fost depăsit, prin urmare, în câţiva ani, " Prima casă" ar putea să nu se mai justifice.

Alexandru Petrescu a subliniat că programul şi-a atins scopul şi că, de la lansare, din 2009, şi până acum, au fost acordate circa 240.000 de scrisori de garantare la nivel national.

Anul acesta vine şi cu o noutate prin faptul că  beneficiarii vor putea urmări pe site-ul institutiei care este stadiul de analiză a unui dosar în vederea achiziţionării unui imobil prin programul " Prima casă".

 
Programul " Prima maşină" ar putea fi reconfigurat din cauza lipsei de interes a beneficiarilor şi s-ar putea transforma în " Prima maşină electrică". Potrivit conducerii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor  pentru IMM-uri ( FNGCIMM) la nivel  naţional au fost acordate doar 500 de scrisori de garanţie pentru cei care au dorit să-si cumpere maşini prin acest program. 
 
Principalul impediment a fost diversitatea ofertelor de finanţare de pe piaţă , atât de la bănci cat si direct de la furnizori dar şi preferinţa pentru achizitionarea de maşini second hand- au arătat reprezentanţii Fondului, care au afirmat că au inceput deja discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru a reconfigura programul.
 
Directorul general al FNGC IMM, Alexandru Petrescu a declarat că, pe viitor, programul " Prima maşină" s-ar putea transforma în "Prima maşină electrică" sau "Prima maşină-hibrid".

Etichete Alexandru Petrescuprima casaprima masinahibridFondului Naţional de Garantare a CreditelorMinisterul Finantelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live