Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, la dezbaterea Radio EuranetPlus

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a participat la dezbatere despre viitorul Europei, eveniment organizat de reţeaua Radio EuranetPlus, din care face parte Radio România.

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, la dezbaterea Radio EuranetPlus

Articol de Victor Gheorghe, 04 Iunie 2016, 09:23

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a participat la dezbatere despre viitorul Europei, eveniment organizat de reţeaua Radio EuranetPlus, din care face parte şi Radio România.

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans s-a aflat faţă-n faţă cu jurnaliştii EuranetPlus, de la cele 18 posturi de radio şi televiziune din 16 ţări membre ale platformei.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Tema centrală a dezbaterii a fost întrebarea: Ce este în neregulă cu Europa? De ce un proiect economic, care a fost construit pe baza optimismului, a devenit o marcă a pesimismului?

Într-un prim răspuns la aceste întrebări, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a vorbit despre motivele, care, în opinia sa, au dus la situaţia scăderii încrederii europenilor în valorile cu care, până acum, ei erau obişnuiţi.

Frans Timmermans: "Cred că cei 8 ani de criză economică, urmată de o criză de securitate şi de una a migraţiei, au avut partea lor de vină pentru reacţia europenilor, care au început să caute soluţii în mod individual. Nu cred că acest lucru va funcţiona. Aşa că, în general, sunt pentru o abordare comună, care să ajute cu adevărat Europa".

Următoarea întrebare a jurnaliştilor EuranetPlus a venit în mod firesc: Atunci, care ar fi soluţia? - au întrebat ei. Iată, ce a răspuns domnul Timmermans:

Frans Timmermans: "Întrebarea care stă la baza problemei, este dacă reprezentanţii clasei de mijloc vor rămâne sau nu optimişti în ceea ce priveşte viitorul? Este vorba despre locuri de muncă, despre oportunităţile pentru copiii lor, este vorba despre perspectivele unei educaţii şi a unui sistem sanitar mai bune, toate celelalte probleme ale Uniunii Europene pot fi rezolvate, dacă putem aduce înapoi optimismul cu privire la viitor".

În ceea ce priveşte criza migraţiei, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a salutat ca pe o reuşită Acordul Uniunii Europene cu Turcia, un mecanism ce nu prespune expulzări colective, retrimiterea refugiaţilor din Grecia în Turcia, făcându-se cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional.

De asemenea, Frans Timmermans a atras atenţia că problema repartizării refugiaţilor ţine de solidaritate cu ţările afectate de fluxul migrator, dar ceea ce trebuie neapărat evitat este prăbuşirea Spaţiului Schengen, care - în opinia domnului Timmermans - ar avea efecte economice uriaşe, pe care fiecare cetăţean al Uniunii Europene le va resimiţi.