Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NUMAI MUZICA Marţi, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

25 Ianuarie 2018
Vizualizari: 3050
Comentează add

Două maimuţe au păşit pe urmele oii Dolly şi au devenit primele primate din lume care au fost clonate în urma transferului de ADN.

Prim pas pentru obţinerea unor clone umane ?

florin-lepadatu

 

Două maimuţe au păşit pe urmele oii Dolly şi au devenit primele primate din lume care au fost clonate în urma transferului de ADN, informează France Presse.

Două exemplare identice de macac cu coadă lungă, Zhong Zhong şi Hua Hua, s-au născut în urmă cu opt săptămâni, respectiv şase săptămâni într-un laborator din China.

Scopul oamenilor de ştiinţă a fost acela de a netezi calea către obţinerea unor populaţii de maimuţe uniforme din punct de vedere genetic, care pot fi personalizate pentru realizarea unor cercetări marcante în domeniul afecţiunilor umane.

Succesul marchează un moment semnificativ în cercetarea privind clonarea, dar generează şi câteva întrebări importante de ordin etic.

În urmă cu 20 de ani, oaia Dolly a făcut istorie după ce a fost clonată la Roslin Institute din Edinburgh.

Acea procedură a reprezentat prima clonare reuşită a unui mamifer pornind de la o celulă somatică adultă prelevată din ugerul unei ovine din rasa Finn Dorset.

De atunci, multe alte animale au fost create în laborator pe baza tehnicii de clonare numită transfer nuclear de celule somatice, ce presupune transferul de ADN din nucleul unei celule somatice într-un ovul al cărui nucleu a fost înlăturat şi care este apoi stimulat să se dezvolte într-un embrion.

Printre acestea se numără oi, vaci, porci, câini, pisici, şoareci şi şobolani.

Însă, până în prezent, nu fusese clonată nicio maimuţă.

Echipa de oameni de ştiinţă din China a insistat asupra faptului că a respectat liniile directoare internaţionale stricte impuse în cazul cercetărilor realizate pe animale de Institutele Naţionale de Sănătate din Statele Unite.

''Suntem foarte conştienţi de faptul că cercetările viitoare realizate oriunde în lume pe baza primatelor non-umane depind de respectarea standardelor etice foarte stricte de către oamenii de ştiinţă'', a asigurat doctorul Muming Poo, coautor al studiului şi membru al Academiei de Ştiinţe din China.

Însă, clonarea acestor maimuţe poate fi interpretată de unii drept un pas prea apropiat faţă de o eventuală obţinere în laborator a oamenilor personalizaţi.

Expertul britanic în clonare profesor Robin Lovell-Badge, din cadrul Institutului Francis Crick din Londra a declarat că nu este de părere că această cercetare ar creşte şansele clonării unor fiinţe umane.

''Această cercetare nu reprezintă un prim pas către stabilirea unor metode de obţinere a unor clone umane vii'', a spus el.

''Ar fi o tentativă mult prea ineficientă, prea nesigură şi de asemenea inutilă.

Clonele pot fi identice din punct de vedere genetic, însă suntem departe de a fi un simplu rezultat al genelor noastre'', a adăugat Robin Lovell-Badge.


Etichete Exclusiv onlineMaimuţecloneADN

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live