Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prim-ministrul Florin Cîțu s-a vaccinat cu cea de-a treia doză

Prim-ministrul Florin Cîțu s-a vaccinat astăzi cu cea de-a treia doză de ser anti-COVID la centrul din cadrul Spitalului Militar din Capitală.

Prim-ministrul Florin Cîțu s-a vaccinat cu cea de-a treia doză
Prim-ministrul Florin Cîțu s-a vaccinat astăzi cu cea de-a treia doză de ser anti-COVID la centrul din cadrul Spitalului Militar din Capitală. Foto: Captură video/ facebook.com/guv.ro

03 Octombrie 2021, 12:05

Prim-ministrul Florin Cîțu s-a vaccinat astăzi cu cea de-a treia doză de ser anti-COVID la centrul din cadrul Spitalului Militar din Capitală. Până acum, în țara noastră au făcut rapelul suplimentar peste 150.000 de persoane.

În ultima perioadă, ritmul campaniei de vaccinare s-a mai ameliorat. Potrivit celei mai recente raportări, aproape 20.000 de persoane au primit prima doză unui vaccin anti-COVID sau serul în doză unică în 24 de ore.

După vaccinare, premierul a făcut mai multe declarații.

Florin Cîţu: Bună ziua! Astăzi am făcut cea de-a treia doză cu vaccin, recomandată de medici, pentru a mă proteja în continuare de virusul coronavirus. Îi încurajez pe toţi cei care deja s-au vaccinat şi au deja şase luni de zile să vină să-şi facă a treia doză, mai ales persoane care sunt peste 65 de ani, persoane care au deja probleme, ar trebui să vină urgent să se vaccineze. Bineînţeles, îi încurajez pe toţi românii, cei care nu s-au vaccinat ar trebui să se vaccineze, aţi văzut că majoritatea covârşitoare, absolută aproape, a persoanelor care astăzi se îmbolnăvesc şi care ajung în spital sunt persoane nevaccinate. Este foarte important, aţi văzut presiunea pe spitalele din România, este foarte important să ne vaccinăm, este soluţia, singura soluţie pe care o avem acum este să ne vaccinăm. Dacă sunt câteva întrebări...

Reporter: Domnule premier, în ianuarie, pe 13 ianuarie, când aţi fost tot aici pentru a vă vaccina cu prima doză, aţi declarat că "obiectivul meu este de a avea 10,4 milioane de persoane vaccinate în luna septembrie". Suntem în luna septembrie şi sunt vaccinate 5.413.000 de persoane. Unde credeţi că s-a greşit, cine este resonsabil, pentru că nu s-a ajuns la acel obiectiv, pe care chiar dumneavoastră l-aţi impus la începutul campaniei de vaccinare?

Florin Cîţu: Obiectivul respectiv era legat de numărul de doze pe care-l puteam să-l avem pentru a vaccina persoanele, era un obiectiv pe care îl asumam, implicit spuneam că vom avea în România dozele respective şi oamenii trebuie să se vaccineze. Dar ne uităm acum şi ne-am uitat şi la protestul de ieri, un protesc cinic, în ziua în care aveam cel mai mare număr de persoane vaccinate, şi vedem că avem multe explicaţii. Una dintre ele este că avem un partid în România şi avem o mişcare susţinută şi de partide care ar fi fost oarecum proeuropene care au un mesaj antivaccinare, un mesaj care este preluat, din păcate, şi de televiziuni şi dus mai departe, este un mesaj cu care trebuie să ne luptăm. Campania noastră la televizor a fost prezentată, dar nu cred că a fost prezentată la fel de mult cum au fost prezentate aceste mesaje. Cred că atunci când înţelegem cu toţii că trebuie să promovăm mai mult mesajele provaccinare şi mai puţin pe cele antivaccinare, vom vedea mai multe persoane vaccinate. În acelaşi timp, trebuie să spun că este responsabilitatea fiecăreia dintre noi să ne vaccinăm şi trebuie să ne gândim că atunci când ne vaccinăm ne protejăm pe noi şi îi protejăm şi pe cei din jurul nostru, familiile noastre, pe cei apropiaţi.

Reporter: Am văzut că au apărut acele restricţii care îi vizează mai mult pe cei care nu s-au vaccinat. Credeţi că aceasta ar fi o soluţie astfel încât mai multe persoane să se vaccineze?

Florin Cîţu: Asta este opinia noastră. Am văzut că şi în alte ţări s-a mers în această direcție, folosim aceeași metodă, persoanele care sunt vaccinate pot beneficia de mai multe sau nu, nu au aceste restricții, persoanele nevaccinate vor trebui să respecte aceste reguli.

Reporter: Domnule premier, spuneaţi mai devreme despre protestul care a avut loc aseară. Au fost mulţi manifestanţi, şi fără mască, ca atare ne aşteptăm săptămâna viitoare la o explozie a numărului de infectări. Ce strategie aveţi sau cum veţi gestiona împreună cu autorităţile avizate situaţia, având în vedere numărul limitat de paturi la ATI?

Florin Cîţu: Vedeţi dumneavoastră, iresponsabilitatea unor oameni după aceea pică pe umerii celorlalți români, ceilalți români trebuie să cheltuie mai mulți bani pentru că unii sunt iresponsabili şi vor ajunge la spital. Vom asigura resursele necesare ca toți cei care, din păcate, vor avea nevoie - eu sper să nu fie mulţi, dar cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale să beneficieze de condiţii cât mai bune în această perioadă, dar să știți că sunt din ce în ce mai mulți oameni care se uită și spun că cei care sunt vaccinați, cei care respectă regulile se uită la ceilalţi şi spun: oare de ce trebuie să plătim noi pentru toate aceste iresponsabilităţi? Până la urmă, repet, este datoria fiecăruia dintre noi, responsabilitatea noastră să ne protejăm, să-i protejăm pe cei din jur. Ce ar ajuta în această perioadă ca politicienii, liderii politici să se dezică total de cei care au aceste campanii antivaccinare. Nu i-am văzut încă, dar vom vedea, dacă în perioada următoare...

Reporter: Amenzi au fost date aseară? Ce măsuri au fost luateşi dacă vă aşteptaţi la proteste şi astăzi?

Florin Cîţu: Mă aștept să fi fost date amenzi, încă nu avem situația amenzilor.

Reporter: Dar ce faceţi acum concret să revitalizaţi campania de vaccinare ?

Florin Cîţu: Campania de vaccinare s-a revitalizat, aţi văzut că a crescut numărul de persoane, zilnic din ce în ce mai multe persoane se vaccinează. Vom promova ca şi până acum. Sunt astăzi aici să mă vaccinez cu a treia doză. Le spun tuturor că este singura soluție. Aţi văzut, în România, deci vedem dince în ce mai multe persoane care se vaccinează și încercăm prin toate aceste măsuri pe care le-am luat, în care persoanele vaccinate au acces sau rămân... firmele rămân deschise, activităţile economice rămân deschise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Reporter: Domnule premier, „statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”, spunea preşedintele României, Klaus Iohannis, în urmă cu două zile în acea declaraţie după ce a avut loc acel incendiu la spitalul din Constanţa. Cine credeţi că a eşuat, dacă este vorba despre un eşec la un nivel mai mare, având în vedere numărul mic de persoane vaccinate?

Florin Cîţu: Până la urmă, n-o să reveniți la numărul de persoane vaccinate... Dacă ne uităm în România, repet, în această vară am avut o vară verde, România a fost o economie deschisă. Da, venea valul patru, am cerut să fie pregătită lumea, să fie pregătit sistemul sanitar pentru valul patru. O să avem o anchetă și rezultatele anchetei, vom vedea dacă a fost pregătit valul patru. Campania de vaccinare a fost o campanie prin care noi am adus vaccinul către toţi românii. Am avut campania de vaccinare "Oraşul vaccinează satul", ne-am dus în toată ţara şi am prezentat, am folosit resursele pe car ele avem. Dar, repet, în acelaşi timp, e nevoie de toată lumea şi e nevoie ca noi toţi să fim responsabili. Astăzi introducem şi aceste măsuri cu certificat verde, de exemplu vaccinaţii pot să iasă în zone carantinate, vom vedea dacă şi acestea dau rezultate. Sunt măsuri care au fost folosite şi în UE.

Reporter: Domnule premier, mai sunt două zile până la moţiunea de cenzură. Aţi găsit acei 50 de parlamentari responsabili, aşa cum îi numeaţi dvs, să nu voteze moțiunea?

Florin Cîţu: Vedeţi dvs, în acest moment în România până acum am discutat depsre probleme din sistemul de sănătate, dar s-a creat o coaliţie a iresponsabililor, o coaliţie bizară, în care antivacciniştii stau la masă cu vacciniştii, proeuropenii cu antieuropenii doar pentru ada jos un guvern al liberalilor. Această coaliţie nu are un plan B pe care să-l prezinte românilor. Cei de la PSD nu vor să vină la guvernare, cei de la USR spun că ei vor cu cei pe care îi dau jos astăzi de la guvernare, ceea ce este iresponsabil, iar cei de la AUR nu vor nimic. Această coaliţie trebuie să vină să ne spună ce vrea de la România. Ei sunt cei care vin marţi să dea jos Guvernul României. Paşii următori trebuie să-i vedem de la AUR, USR şi PSD, această coaliţie iresponsabilă care, în acest moment, în România, stau şi fac aceste jocuri politice, nu se ocupă de altceva decât de a dărâma un guvern. Vă spun că orice se întâmplă după ziua de marţi este responsabilitatea celor de la USR, PSD şi AUR.

Reporter: Dacian Cioloş a declarat în această dimineaţă că aşteaptă să fie invitat la discuţii de către PNL. Veţi iniţia dvs aceste discuţii?

Florin Cîţu: PNL nu are ce discuta cu un partid care dă jos guvernul PNL, mai ales atunci când se asociază cu AUR, un partid extremist şi cu cei de la PSD, cei care sunt duşmanii românilor. Deci nu avem ce discuta în acest moment, iar după ziua de marţi vom vedea care sunt opţiunile, dar eu zic că toaste opţiunile sunt pe masă după ziua de marţi. În momentul când alegi... Şi aici, iarăşi, trebuie să vedem această ipocrizie, dacă cei de la USR ar fi spus în campania electorală sau după aceea că ei vor vota alături de AUR şi alături de PSD să dea jos guvernul PNL, niciodată n-am fi făcut o coaliţie cu cei de la USR. Au fost necinstiţi, n-au fost oneşti cu românii şi astăzi vedem că de fapt pentru USR nu există nici un fel de scrupule, se alătură acestor partide cu care noi, cei de la PNL, nu vrem să avem de a face.

Transcriere: Rador

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
România 28 Martie 2024, 16:15

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni

Primele probleme au fost semnalate de furnizorul local de gaz, care a alertat autoritățile și a anunțat că de vină nu este...

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
România 28 Martie 2024, 15:37

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu

După ce a fost pus sub acuzare, Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL, şi...

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
România 28 Martie 2024, 15:34

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei

Primul s-a înregistrat în judeţul Neamţ, la o adâncime de aproape 13 kilometri, iar cel de-al doilea în Bacău, la o adâncime...

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
România 28 Martie 2024, 12:35

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare

Ultima scumpire a fost făcută de compania de transport cu trenul în luna decembrie a anului trecut.

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”