Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

22 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1773
Comentează add

Evaluarea arată că România a făcut progrese în multe domenii dar rămân totuşi îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei, se arată în raportul MCV.

Prezentarea raportului MCV(UPDATES)

radio-romania-actualitati

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray. Foto: europa.eu.

Potrivit corespondentului Radio România Sorin Croitorescu, evaluarea arată că România a făcut progrese în multe domenii de la precedentul raport MCV, bilanţul instituţiilor cheie judiciare şi de integritate a rămas pozitiv, schimbările legislative au rămas pe drumul cel bun, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi ministerul justiţiei ajută la abordarea problemelor manageriale din domeniu.

Totul în contextul în care, se spune în raport, România a beneficiat de o atmosferă politică mai calmă începând cu primăvara anului trecut.

Rămân totuşi îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsuri de integritate şi anticorupţie la nivel politic şi administrativ, arată raportul.

Pripitul şi netransparentul amendament la codul penal din decembrie 2013 a stârnit îngrijorări în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi promovarea integrităţii, transmite corespondentul Radio România.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională, se mai arată în comunicatul comisiei.

Raportul prezintă analiza Comisiei privind măsurile întreprinse de România în ultimele doisprezece luni şi indică domeniile unde sunt necesare măsuri suplimentare.

Preşedintele Jose Manuel Barroso a spus că acest raport va indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua şi consolida reforma şi pentru a asigura o tendinţă pozitivă şi durabilă, se mai arată în comunicat.

"Acest raport arată că România a întreprins paşi importanţi. Multe persoane din cadrul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate au demonstrat un angajament real faţă de reformă.

"Raportul arată însă şi că progresele nu au fost uşor de obţinut şi că cele realizate într-un domeniu pot fi anulate de regrese în alt domeniu. Sper că acest raport va indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua şi consolida reforma şi pentru a asigura o tendinţă pozitivă şi durabilă”, a spus Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeană prezintă, la Bruxelles, raportul pe justiţie, pentru România şi Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Raportul MCV este prezentat după ce forma sa finală a fost votată, în această dimineaţă, în Colegiul Comisarilor.

Corespondentul Radio România Cerasela Rădulescu transmitea, încă înaintea prezentării de azi, că raportul pe Justiţie din cadrul MCV va conţine mai multe capitole, precum progresele în domeniul reformei sistemului judiciar, integritatea sau combaterea corupţiei, dar şi statul de drept, la final urmând să fie făcute recomandări celor două state ca de fiecare dată când au fost publicate aceste rapoarte în ultimii 7 ani.

Politicienii români au făcut deja în aceste zile mai multe aprecieri la adresa rezultatelor raportului.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la Bruxelles, în urmă cu câteva zile, după o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy că în opinia sa ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului, care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului.

Ieri, preşedintele parlamentului Valeriu Zgonea, care s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, declara că:

"Eu cred că acolo unde politicienii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituţie fundamentală a statului român, eu văd o recomandare şi o viziune modernă pentru statul român", a spus Valeriu Zgonea.

Potrivit proiectului de raport al Comisiei Europene, obţinut de corespondenţii noştri la Bruxelles, România a făcut progrese în mai multe domenii, însă există în continuare îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei.

Comisia apreciază schimbările legislative, care au rămas în direcţia corectă, cooperarea foarte bună cu Bucureştiul şi rezistenţa la presiunea instituţiilor anticorupţie.

Pe de altă parte, amendamentele din decembrie la Codul Penal, apreciate drept pripite şi netransparente, au stârnit noi îngrijorări. În proiectul de raport se mai atrage atenţia că nu toate numirile în funcţii de conducere la instituţiile anticorupţie au fost făcute pe criterii stricte de competenţă, fără a se preciza însă cazuri concrete.

Documentul va conţine şi referiri la atacuri din partea presei şi a politicienilor la adresa sistemului judiciar, dar corespondenţii Radio România la Bruxelles precizează că forma finală a raportului poate suferi modificări până în clipa în care acesta va fi adoptat de Comisie. 

Emisiunea "Probleme la zi" -  analiza raportului MCV

Publicarea raportului MCV este şi subiectul emisiunii "Probleme la zi", difuzată de Radio România Actualităţi de la ora 13.30. 

Invitaţii Alexandrei Andon vor fi: Georgiana Iorgulescu – director Centrul de Resurse Juridice, Victor Boştinaru – europarlamentar PSD, Gyorgy Frunda – UDMR, Sulfina Barbu – vicepreşedinte PDL. 

Puteţi trimite întrebări pe pagina noastră de facebook facebook.com/romaniaactualitati sau prin SMS la numărul 0748. 88 77 66.


Etichete UEMCVjustiţieTraian BăsescuValeriu ZgonearaportCESchengenHerman Van Rompuy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live