Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 22 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

25 Mai 2012
Vizualizari: 1668
Comentează add

Până la sfârşitul acestui an, aproximativ o treime din populaţia activă a Greciei ar putea intra în şomaj, arată datele unui studiu publicat vineri, în presa elenă.

Previziuni sumbre privind şomajul din Grecia

monica-chihaia-atena

Foto: Reuters Arhivă.

Fără certitudinea că alegerile anticipate din Grecia vor rezolva criza politică internă şi cea generată în relaţia cu parteneri internaţionali, populaţia resimte tot mai mult consecinţele recesiunii, dar şi ale aplicării măsurilor de austeritate care o afectează din ce în ce mai mult.

Până la sfârşitul acestui an, aproximativ o treime din populaţia activă a Greciei ar putea intra în şomaj, arată datele unui studiu publicat vineri, în presa elenă.

Adâncirea recesiunii, evoluţia rapidă a şomajului, veniturile scăzute şi costurile de viaţă ridicate, împiedică orice efort ca grecii să poată răspunde austerităţii şi ţara să-şi găsească, în sfârşit, echilibrul.

Estimările cu privire la creşterea galopantă a ratei şomajului până la sfârşitul acestui an sunt alarmante, statisticile indică oficial o creştere medie de 23 până la 24%, în timp ce institutele independente de cercetare apreciază că rata reală a şomajului va atinge 28 de procente.

Locurile de muncă, aproximativ 350.000, create în economia greacă, în perioada 2000-2008, au fost desfiinţate în ultimii doi ani, în principal, ca urmare a punerii în aplicare a politicilor de reducere a personalului bugetar.

De asemenea, analiştii avertizează că reducerea dramatică a salariilor în paralel cu menţinerea şi chiar majorarea preţurilor la principalele produse de consum va face ca puterea de cumpărare a populaţiei să scadă la nivelul anilor '70, întorcând, practic, Grecia cu mai bine de 40 de ani în urmă.

Grecii, pe locul întâi în Europa la numărul de ore de muncă prestate

Profesorul Savas Robolis, directorul Institutului Muncii, estimează că, la sfârşitul anului 2012, veniturile celor aproximativ 1.800.000 de angajaţi din sectorul privat vor înregistra, din cauza reducerilor salariale şi a poverilor fiscale, o reducere la jumătate faţă de nivelul la care se aflau în anii 2008-2009.

Pentru bugetari, salariaţii cei mai afectaţi până în prezent de aplicarea măsurilor prevăzute în acordurile cu instituţiile creditoare, din aceleaşi motive, micşorarea veniturilor va depăşi chiar 50 de procente.

Presa elenă dedică spaţii ample astăzi reportajelor şi analizelor pe această temă, printre care am reţinut şi un studiu bazat pe informaţiile furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Cooperare şi Dezvoltare.

Autorii acestuia răspund celor care le atribuie "grecilor leneşi", cum îi numesc, parte din vina pentru situaţia actuală a economiei ţării, menţionând că Grecia se situează, totuşi, pe locul al treilea în lume şi pe primul loc chiar în Europa în ceea ce priveşte numărul orelor de muncă prestate.


Etichete GreciaSavas Robolisinstitutul munciişomaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live