Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

20 Ianuarie 2011
Vizualizari: 2010
Comentează add

În următorii trei ani România ar putea reveni la nivelul de dezvoltare din 2008, se arată în previziunile unei companii de evaluare financiară. Principalele riscuri sunt inconsecvenţa fiscală şi instabilitatea politică.

Previziuni rezervate pentru economia României

liza-diaconu

Foto: Agerpres.

România ar urma să revină peste 2-3 ani la nivelul de dezvoltare din 2008.

Estimarea aparţine agenţiei Coface, una din marile companii de evaluare financiară, care avertizează că principalele riscuri rămân legate de datoriile mari ale sectorului privat, de volatilitatea monetară, inconsecvenţa fiscală, dar şi de instabilitatea politică.

Reprezentanţii agenţiei la Bucureşti şi-au prezentat joi previziunile, cântărind punctele slabe, dar şi avantajele României în perioada următoare.

În 2011, un aspect-cheie al riscului de ţară în toată lumea va fi monitorizarea datoriei private şi a modului în care se realizează finanţarea dezvoltării economice.

România va înregistra creştere economică timidă în 2011, a spus directorul de ţară Coface România, Cristian Ionescu.

"Ne aşteptăm la o uşoară creştere în 2011 şi ceva mai bună în 2012, 2013. Se estimează de fapt că vom ajunge la acelaşi tip de locuitori în România pe care l-am avut în 2008, undeva în 2013 sau chiar 2014.

"Deci am pierdut între 2008 şi 2013 cam cinci, şase ani. Inflaţia estimă undeva un 5.2, peste ţinta Băncii Centrale anunţată, rata şomajului este de aşteptat să crească", a spus Cristian Ionescu.

Soldul contului curent a crescut uşor, n-ar fi bine să ne întoarcem la ceea ce a fost.

Creşterea economică nu trebuie să se bazeze pe creşterea consumului intern realizat pe bază de importuri, a subliniat Cristian Ionescu.

Datoria externă "a explodat"

România s-a confruntat din nou cu o devalorizare puternică şi o ajustare dură a balanţelor interne, datoria externă a explodat din nou, se arată în estimarea agenţiei.

Potrivit raportului, împrumuturile statului au crescut substanţial faţă de creditul privat, care a rămas aproape la acelaşi nivel şi în uşoară tendinţă de creştere în ultimele luni.

În ce priveşte situaţia creditelor neperformante, Cristian Ionescu estimează în a doua parte a anului o tendinţă de scădere.

"Vedem deja o îmbunătăţire, semne foarte bune din punct de vedere al decontărilor intracompanii. Neplăţile au ajuns la un nivel satisfăcător. După un vârf extraordinar în 2009 şi cu nişte pusee prin 2010, a coborât şi este relativ ok", a subliniat directorul de ţară Coface România.

Agenţia a apreciat ca puncte forte pentru România în evaluarea riscului de ţară piaţă internă relativ mare, sector bancar bine capitalizat şi o rezervă valutară semnificativă.

Între punctele slabe, a enumerat vulnerabilitatea crescută la volatilitatea cursului de schimb valutar.

Evoluţia cursului de schimb este însă controlabilă, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

"Vorbesc în nume personal. Consider că e o afirmaţie care nu se susţine. Evoluţia cursului valutar în România a fost relativ controlabilă, în sensul că nu au fost mişcări în ultimii doi ani care să demonstreze o asemenea teorie", a declarat Radu Graţian Gheţea.


Etichete CofaceeconomieriscuriCristian IonescuRadu Graţian Gheţea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live