Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

6 Octombrie 2010
Vizualizari: 1351
Comentează add

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că preţurile practicate pe piaţă nu pot scădea atât timp cât sistemul bancar este unul fragil.

Preţurile pot scădea "doar dacă avem un sistem bancar solid"

sorin-solomon

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Agerpres.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat în cadrul unui colocviu de specialitate, că preţurile din piaţă practicate într-o ţară nu pot scădea atât timp cât sistemul bancar este unul fragil, dar şi că stabilitatea financiară trebuie să se adauge la stabilitatea preţurilor.

"Nu există instituţie financiară mai capabilă să citească evoluţiile financiare decât banca centrală. Stabilitatea financiară trebuie să se adauge la stabilitatea preţurilor.

"Nu poţi da preţurile în jos dacă nu ai un sistem bancar solid. S-a ajuns la concluzia că există mai multă rigiditate legată de stabilitatea preţurilor în Europa Occidentală", a spus Mugur Isărescu.

Toţi cei care comentează acţiunile băncii centrale limitându-se numai la cursul valutar greşesc, a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a remarcat şi faptul că evoluţia cursului a început să devină o obsesie pentru români.
   

BNR are "un rol vital în controlul lichidităţilor"


Banca centrală trebuie să controleze lichiditatea de pe piaţă, având un rol vital în acest sens, în funcţie de ce instrumente are, afirmă Mugur Isărescu.

"Tehnic vorbind, toţi cei care se tot aventurează să comenteze acţiunile BNR limitându-se numai evoluţia cursului, greşesc.

"Banca Naţională face treabă bună, reuşeşte să păstreze echilibrele macro prin controlul lichidităţilor. Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru români, iar mass-media îşi face datoria mai mult sau mai puţin, dar dezbaterea publică rămâne încă superficială", a afirmat Isărescu.

Oficialul BNR a adăugat că stabilitatea financiară a unei ţări trebuie adăugată la stabilitatea preţurilor.

"Alături de stabilitatea preţurilor şi ţinerea inflaţiei sub control, obiectiv principal trecut în Legea Băncilor Centrale Europene, se înfiripă ideea unui obiectiv secundar - stabilitatea financiară.

"Criza actuală poate să dovedească faptul că poţi avea stabilitatea preţurilor, dar nu, în mod inevitabil, poţi avea şi stabilitate financiară", a subliniat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


Etichete Mugur IsărescuBNRpreţuriinflaţiebăncisistem bancar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live