Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Bădescu

24 Iunie 2017
Vizualizari: 1034
Comentează add

Ei se plâng că sunt nevoiţi să îşi vândă producţia în condiţii nefavorabile şi în folosul unor firme străine din ţara noastră.

Preţurile mici la cereale îi descurajează pe micii fermieri

mihai-badescu

 Foto: pixabay.com

Preţurile mici la cereale îi descurajează în prezent pe micii fermieri să mai cultive aceste produse.
 
Ei se plâng că sunt nevoiţi să îşi vândă producţia în condiţii nefavorabile şi în folosul unor firme străine din ţara noastră.
 
Acestea beneficiază de spaţiu de depozitare şi pot aştepta până ce preţul cerealelor creşte, spun specialiştii.
 
Aceste fenomene au loc în contextul în care România a redevenit Grânarul Europei, după ce ţara noastră a avut cele mai mari exporturi de cereale din Uniunea Europeană, adică 7,15 milioane de tone în perioada 2016-2017.
 
Corespondentul nostru în Mehedinţi, Mihai Bădescu, transmite.
 
Reporter: În prag de campanie de recoltare a cerealelor, în Mehedinţi fermierii se plâng deja de preţul mic oferit de achizitori pentru kilogramul de grâu. Cum vi se pare preţul la grâu?
 
- Este foarte, foarte mic, nu ştiu ce om face, că nici nu ne vine să-l treierăm, din cauza preţurilor care se aude că ar fi, 40 de bani, 50 de bani pe kilogram, nici nu ne vine să dăm banii nici la /Glorie/, pentru că nu ieşim nici cu arătura d-apoi îngrăşăminte şi toate celelalte pe care le-am făcut la ele, cu erbicidare şi cu toate.
 
Reporter: După ce este cumpărat la preţuri de nimic, grâul românesc este depozitat şi exportat când preţurile cresc, iar profiturile le fac tot firmele străine. Cornel Stroescu, vicepreşedintele Camerei Agricole.
 
Cornel Stroescu: Toate cerealele din România sunt tranzacţionate de străini, fermierul român primeşte cel mai mic preţ din Europa.
 
Nu avem un preţ minim garantat de stat, aşa cum este şi în vestul Europei, străinii fiind organizaţi, având spaţii de depozitare, vin în perioada de recoltare la cel mai mic preţ să facă achiziţii la fermier şi după aceea ei exportă cereale.
 
Reporter: În Mehedinţi producţia de grâu va fi anul acesta în medie de cinci tone la hectar, dar ar fi putut fi şi mai mare dacă terenurile ar fi fost irigate, spun fermierii.

Etichete fermiericerealepreturi mici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live