Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

21 Octombrie 2021
Vizualizari: 240
Comentează add

Preţurile crescute la energie au împărţit în două tabere liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles într-un Consiliu informal.

Preţurile mari la energie au împărţit liderii statelor UE în două tabere

carmen-gavrila

     Foto - arhivă

Preţurile crescute la energie au împărţit în două tabere liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles într-un Consiliu informal.

O parte pledează pentru o intervenţie puternică pentru scăderea preţurilor, iar altele consideră că măsurile propuse deja de Comisie sunt suficiente pentru ca europenii să treacă iarna cu argumentul că piaţa va reveni la normal în primăvară.

Ţări ca Finlanda sau Olanda spun că piața nu trebuie deformată prin măsuri prea intruzive, pentru că prețurile vor reveni la normal, dar le contrazic alte state membre, ca Spania, care susțin că potrivite valorilor Comisiei, prețurile, chiar dacă vor mai scădea în primăvară, tot nu vor reveni la nivelurile de anul trecut.
 
În plus, țările cel mai puternic afectate de prețuri cer o formalizare pe termen lung a cumpărării de energie, în special de gaze în comun, dar nu e clar prin ce fel de mecanism, de vreme ce nu statele cumpără gazele, ci companiile private.
 
Deocamdată, aspectul asupra căruia există consens este cel propus de Comisia Europeană, de a fi create rezerve strategice de energie, un fel de centre regionale, în special în zonele cel mai afectate de stocurile reduse.
 
Criza prețurilor venită și din prea puține surse și din dependența de Rusia a oferit din nou argumente Franței, de exemplu, pentru a readuce în prin plan energia nucleară ca parte oficială a soluției, dar și în această privință nu există consens în Consiliu, de vreme ce unele țări, ca Germania, au spus deja de multă vreme un ''nu'' clar, cel puțin la nivel național, energiei nucleare.
 
Potrivit surselor Radio România la Bruxelles, o altă problemă este cererea Poloniei de modificare a țintelor ecologice ale Uniunii, dar ideea e respinsă ferm de aproape toată lumea, pentru că ar însemna aruncarea în aer a întregului 'Pact Verde'.
 
Deşi subiectul nu a fost trecut oficial pe agendă, liderii europeni discuta şi situaţia Poloniei, intrată în conflict cu Uniunea Europeană după ce Curtea Constituţională de la Varşovia a stabilit că o parte din prevederile Tratatului Uniunii Europene contravin Constituţiei poloneze.

Etichete preturienergielideri UEConsiliu european(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live