Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

7 Februarie 2011
Vizualizari: 1500
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu consideră că în România nu exista cauze interne care să ducă la creşteri ale preţurilor, acestea putând fi afectate doar de creşteri internaţionale ale combustibililor.

Preţurile din România, "neafectate de cauze interne"

liza-diaconu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Alexandru Cenuşoiu.

În România nu există cauze interne care să ducă la creşteri ale preţurilor, susţine guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

Producţia şi stocurile sunt la un nivel înalt, în timp ce cererea se reduce în continuare, astfel că singurele motive pentru eventuale majorări ar fi presiunile venite din afară, consideră guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a spus că ar putea apărea însă creşteri de preţuri în domeniul combustibililor, pentru că există tendinţa internaţională de majorare a costului barilului de petrol.

Ţinând cont de toate acestea, guvernatorul a anunţat că el crede că în curând va fi reluat procesul de dezinflaţie, ceea ce la sfârşit de an ar putea să ducă la o rată a inflaţiei mai mică de patru la sută.  

Banca Naţională a României a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,4% la 3,6% şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.

Guvernatorul BNR a prezentat şi riscurile privind deraparea de la respectarea anticipiaţiilor inflaţioniste.

"Aceste riscuri sunt de natura şocurilor nefavorabile, provocate pe partea ofertei.

"Pe partea externă, criza datoriilor suverane în zona euro şi inflaţia mai ridicată în zona euro bineînţeles că ne poate împinge în sus.

"Preţul petrolului, preţul produselor alimentare pe pieţele internaţionale, cursul euro-dolar poate să împingă cu preponderenţă pe partea de riscuri inflaţia în sus", a afirmat Mugur Isărescu. 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat că au fost conveniţi termenii noilor acorduri cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, acorduri de tip preventiv, care vor fi încheiate pe doi ani şi, care vor avea o sumă totală de 5 miliarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la FMI şi 1,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană.


Etichete inflaţieBNRMugur Isărescupreţuricombustibil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live