Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

5 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1584
Comentează add

Barilul a coborât pe burse până la 55,25 de dolari, în principal din cauza surplusului, dar şi a cererii scăzute, spun specialiştii citaţi de presa internaţională.

Preţul petrolului, la minimul ultimilor 5 ani şi jumătate

alex-olaru

Platforma petroliera. Foto: Arhiva Agerpres.

Preţul petrolului a coborât astăzi la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani şi jumătate şi pune tot mai multă presiune pe monedele unor state producătoare, inclusiv pe rublă.  

Barilul a coborât pe burse până la 55,25 de dolari, în principal din cauza surplusului, dar şi a cererii scăzute, spun specialiştii citaţi de presa internaţională. 
 
Aceştia susţin că anul 2015 va consfinţi tendinţa de scădere a cotaţiilor petrolului. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, OPEC, adică cele 12 ţări care furnizează în jur de 40% din petrolul mondial, a anunţat deja că doreşte să-şi menţină cota de piaţă, indiferent de consecinţe. 
 
Cu alte cuvinte, OPEC la produce la fel de mult, indiferent de cât de abruptă va fi scăderea preţului barilului. Lovite sunt state producătoare, dar vulnerabile economic. 
 
Reuters notează că bugetele Iranului, Ecuadorului şi Venezuelei vor fi grav afectate, la fel ca şi rubla rusească. 
 
De alftel, cotaţiile mici ale petrolului afectează economia Rusiei mai rău decât sancţiunile Occidentului. 
 
Se estimează că producătorii mondiali de petrol vor pierde anual peste 1.500 de miliarde de dolari. 
 
Sunt însă şi beneficiari ai acestei situaţii: Statele Unite, China şi Japonia, mari importatori, fac astfel economii de miliarde, bani pe care îi pompează apoi în economie, pentru a obţine creştere.

Etichete petrolBarilpreţrecordOPECRusiaSUAChinaJaponia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live