Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Bârgăoan

19 Iulie 2011
Vizualizari: 1261
Comentează add

Preţul minim reprezintă valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor Petrom în ultimele 52 de săptămâni. Niciuna dintre cele peste 5 miliarde de acţiuni OMV Petrom nu va fi vândută sub preţul minim de 0,3708 lei.

Preţul minim al acţiunilor Petrom, stabilit de guvern

angela-bargaoan

Foto: Reuters.

37 de bani pe o acţiune, este limita inferioară a preţului de vânzare a acţiunilor Petrom, pe care statul le-a scos pe bursă, jumătate din participaţia de aproximativ 20% pe care o are la companie.

Decizia a fost luată de guvern marţi, pentru a se asigura de o sumă minimă pe care ar obţine-o după perioada de tranzacţionare ce urmează să se încheie la sfârşitul acestei săptămâni.

Acest preţ minim reprezintă valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor Petrom în ultimele 52 de săptămâni şi înseamnă că niciuna dintre cele peste 5 miliarde de acţiuni OMV Petrom nu va fi vândută sub acest preţ minim de 0,3708 lei.

Ministrul economiei, Ion Ariton, spune că semnalele de pe piaţă sunt bune, iar guvernul este convins că va încasa chiar peste această valoare.

15 procente dintre acţiuni sunt pentru persoanele fizice, iar restul de 85% sunt destinate investitorilor instituţionali.

Ministrul economiei mai spune că la fel de atractive vor fi şi pachetele de acţiuni de 15% de la Transelectrica şi Transgaz, care vor fi scoase la vânzare în octombrie şi, respectiv, spre finalul anului. Ion Ariton a explicat şi ce va face guvernul cu banii obţinuţi.

"Ştiţi foarte bine că aceste sume, toate sunt sume încasate din privatizări, ele vor merge pentru a finanţa deficitul bugetului consolidat. În momentul în care aceşti bani ajung în bugetul consolidat, deci va scădea presiunea pe buget, şi se vor putea folosi sume alocate pentru investiţii mult mai mari în perioada imediat următoare, ţinând cont şi de faptul că pachetul de la Transelectrica şi de la Transgaz va fi, probabil, un pachet atractiv şi rezultatele finalizării acestor vânzări vor fi foarte bune", a spus Ion Ariton.

Perioada de ofertare pentru Petrom se încheie vineri, când, potrivit ministrului economiei, vor fi date publicităţii datele finale ale tranzacţiei.

Oferta se va încheia cu succes şi acţiunile vor fi vândute numai dacă investitorii au subscris cumulat minim 80% din pachetul de 9,84% listat.

Iată aşadar unde vor merge banii pe care statul îi va obţine pentru acţiunile pe care le-a scos pe bursă. 37 de bani este preţul minim stabilit astăzi în şedinţă de guvern.


Etichete PetromacţiuniOMVministerul economieiIon Ariton

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live