Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

18 Martie 2010
Vizualizari: 1198
Comentează add

Autorităţile medicale spun că preţul la medicamente nu va creşte după 1 aprilie.

Preţul medicamentelor în atenţia autorităţilor

marilena-francu

Foto: Mediafax.

Autorităţile medicale spun că preţul la medicamente nu va creşte după modificarea contractului-cadru pe 2010 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la 1 aprilie.

 

Sistemul de compensare a medicamentelor, bazat pe un preţ de referinţă la nivelul claselor terapeutice, reprezintă cea mai importantă modificare pe care Casa Naţională o propune anul acesta prin contractul-cadru, actul care reglementează plăţile din sistemul sanitar.
 

Preşedintele CNAS, Nicolae Lucian Duţă spune că măsurile propuse în acest contract sunt menite să simplifice procedurile administrative din sănătate şi să eficientizeze utilizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale, fără a reduce însă calitatea serviciilor.


Îngrijorările producătorilor arătau că această măsură va avea ca efect mărirea contribuţiei suportată de pacienţi, în cazul în care aceştia vor dori să păstreze aceeaşi schemă de tratament sau schimbarea acesteia în favoarea uneia mai puţin costisitoare, dar intrat pe piaţă mai demult.

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, arată că preţul la medicamente nu va creşte, în România va exista în continuare cel mai mic preţ din Europa.


"Vă spun în mod oficial că prin această măsură nu are cum să crească preţul la medicamente.

 

"Din contră, în România există în continuare şi va exista preţul cel mai mic al medicamentelor din Europa.

 

"Nu ne propunem să aruncam România cu 30-40 de ani în urmă în ceea ce priveşte tratamentele medicale, dar consumul haotic şi nejustificat de medicamente trebuie să înceteze", a declarat Lucian Duţă.


Şefa Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, susţine ideea că schimbarea tratamentului nu înseamnă întoarcerea la unul de acum 30-40 de ani.


"În primul rând că medicul de familie ştie exact ce i se potriveşte cel mai bine pacientului lui. Şi acum pacientul plăteşte o diferenţă între cât compensează Casa şi cât costă medicamentul în totalitate.

 

"Noi vom alege acel medicament care i se potriveşte pacientului şi care nu este medicamentul de acum 30-40 de ani.

 

"Deci noi ştim exact pacientul care are posibilitãþi mai modeste şi atunci trebuie să ne adaptăm şi bolii lui, dar şi pungii lui", a arătat Doina Mihăilă.


Şeful Direcţiei Programe Naţionale, Dorin Ionescu, a explicat că noul sistem de compensare, bazat preţul de referinţă la nivelul clasei terapeutice, nu înseamnă implicit alegerea celui mai mic preţ din acea clasă.


"Prescrierea pe grupe terapeutice este o prescriere care se apropie de nevoile de tratament ale pacientului, alegând din fiecare clasă terapeutică câte un reper care va avea preţ de referinţă şi va da preţul clasei.

 

"Încercăm să păstrăm efectul de clasă cu cele mai mici costuri sau cu acele costuri care ni le putem permite în România", a specificat Dorin Ionescu.


Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a explicat că schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor va fi analizat de un grup de experţi de la organizaţii internaţionale, asociaţii profesionale şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente, astfel încât această măsură să poată deveni operaţională de la 1 iulie.


Etichete medicamenteCasa Naţională de Asigurări de Sănătatecompensări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live