Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

24 Aprilie 2014
Vizualizari: 3257
Comentează add

Reducerea ofertei de grâu şi porumb din Ucraina pe fondul escaladării conflictului cu Rusia ar putea duce la creşteri ale preţurilor cu 20%, se arată într-o analiză de specialitate

Preţul grâului şi porumbului, "cu 20% mai mare"

iulian-olescu

Reducerea ofertei de grâu şi porumb din Ucraina pe fondul escaladării conflictului cu Rusia privind peninsula Crimeea, dar şi posibilele sancţiuni care ar fi impuse Rusiei într-un astfel de scenariu ar putea conduce la cresteri semnificative ale preţurilor celor două cereale, chiar de peste 20%, se arata într-o analiza realizata de XTB Romania.

Potrivit acesteia, atât Rusia, cât şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e un jucător de top pe piaţa exporturilor de porumb.

Pe piaţa grâului două pericole se profileaza: primul, oferta mai scăzută dinspre Ucraina, ca urmare a costurilor de finanţare mai mari şi a unor investiţii mai reduse în îngrăşăminte din cauza instabilităţii politice şi a nesiguranţei canalelor de livrare.

Al pericol doilea ţine de posibilitatea impunerii de sancţiuni economice care să frâneze exporturile dinspre Rusia.

Cele două state sunt responsabile pentru 17% din totalul exporturilor de grau la nivel mondial.

În raport cu grâul, în cazul escaladării militare a înfruntărilor din estul Ucrainei, porumbul ar putea să reacţioneze iniţial cu 3-5% mai puternic, datorită ponderii mai ridicate a ofertei din Ucraina în total exporturi.

Avansul relativ mai ridicat al porumbului în raport cu grâul ar avea o componentă speculativă care s-ar disipa în timp, pe măsură ce dificultăţi pentru exporturile de grâu ale Rusiei ar intra în atenţia pieţelor, se mai precizeaza in analiza citata.


Etichete cerealepreţuricreştericonflictUcrainaRusiaCrimeeagrâuporumboferăexporturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live